Svijet
IMENOVANJE AMY CONEY BARRETT

Miljenica desnice u Vrhovnom sudu
Objavljeno 28. rujna, 2020.

Sutkinja Amy Coney Barrett, koju je Donald Trump nominirao za sutkinju Vrhovnog suda, miljenica je konzervativaca zbog vjerskih stavova, a kritičari tvrde da će njezina potvrda u Senatu najviši američki sud čvrsto usmjeriti prema desnici.

Praktična katolkinja i majka sedmero djece, uključujući dvoje usvojene djece s Haitija i jednog sina s Downovim sindrom, Barrett se osobno protivi pobačaju, jednoj od tema koje izazivaju najveće podjele u SAD-u. Kao sutkinja saveznog prizivnog suda od 2017., Coney Barrett izražavala je stajališta u prilog zaštite prava na nošenje oružja, protiv ilegalnih migranata, pobačaja na zahtjev te protiv reforme sustava zdravstvene skrbi Barracka Obame. S obzirom na to da je imenovanje u Vrhovni sud doživotno, potvrda Coney Berrett osigurala bi konzervativnu prisutnost u idućim desetljećima, ali njezino zaleđe, potpuno suprotno od pokojne liberalne prethodnice Ruth Bader Ginsburg, izvor je novih sukoba u polariziranoj zemlji. Trump je u svom mandatu već imao priliku imenovati dvojicu konzervativaca u Vrhovni sud - Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha, i ta struja sada ima pet sudaca prema troje liberalnih. Barrett bi bila šesta, i time konzervativcima donijela veliku premoć.

Trump je prilikom objave u Bijeloj kući predvidio "vrlo brzu" potvrdu imenovanja u Senatu koji je pod republikanskom kontrolom.

Nakon djetinjstva u New Orleansu, Coney Barret bila je najbolja studentica na pravnom fakultetu sveučilišta Notre Dame, gdje je kasnije predavala 15 godina. Bila je suradnica čuvenog konzervativnog suca Vrhovnog suda Antonina Scalije, zagovornika "izvornog" tumačenja Ustava, odnosno škole mišljenja prema kojoj Ustav treba čitati onako kako je napisan, a ne sukladno duhu vremena. Iako je hvale za precizno iznošenje pravnih argumenata, ona ima ograničeno iskustvo u vođenju procesa budući da ju je Trump tek 2017. imenovao sutkinjom saveznog prizivnog suda. Tada joj je dugogodišnja demokratska senatorica Dianne Feinsten poručila: "Dogma istinski živi u vama". Njezine pristaše optužili su Feinsten za nesnošljivost, a Barret je samo dobila ne ugledu među religioznom desnicom. Barrett je odgovorila da može odvojiti svoju vjeru od dužnosti sutkinje. H
Trump je prilikom objave u Bijeloj kući predvidio vrlo brzu potvrdu imenovanja u Senatu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike