Svijet
TAJVAN STAVIO BORBENE ZRAKOPLOVE U STANJE PRIPRAVNOSTI

Kina započela vojne vježbe u vrijeme posjeta američkog dužnosnika Tajvanu
Objavljeno 19. rujna, 2020.

Kina je započela borbene vježbe u blizini Tajvanskog tjesnaca u petak, istoga dana kada je visoki američki dužnosnik počeo sastanke visoke razine u Taipeiju, a Peking je osudio jačanje veza između SAD-a i Tajvana, nad kojim Kina polaže svoje pravo.

Peking je s rastućom zabrinutošću promatrao sve bliži odnos između Taipeija i Washingtona te je pojačao vojne vježbe u blizini otoka uključujući dva dana masovnih zračnih i morskih vježbi od prošloga tjedna.

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Ren Guoqiang rekao je da se vježbe od petka, o kojima nije iznosio detalje, odvijaju u blizini Tajvanskog tjesnaca te da je u njima sudjelovalo istočno zapovjedništvo Narodnooslobodilačke vojske. "One su razumna, nužna akcija usmjerena na trenutnu situaciju u Tajvanskom tjesnacu i na zaštitu nacionalne suverenosti i teritorijalne cjelovitosti", rekao je Ren dodavši da je Tajvan potpuno unutarnja kineska stvar koja ne trpi strano miješanje. "Nedavno su vlasti SAD-a i Demokratske napredne stranke (DPP) pojačale tajni dogovor, često stvarajući smetnje", rekao je Ren misleći na tajvansku vladajuću stranku. Pokušaj "korištenja Tajvana za kontrolu Kine" ili "oslanjanje na strance kako bi se izgradili" je pusta želja osuđena da bude slijepa ulica, dodao je te poručio da će "izgorjeti oni koji se igraju vatrom." Kineska je objava uslijedila dok je američki podtajnik za ekonomska pitanja Keith Krach započinjao prvi cjelodnevni posjet Tajvanu tiho, bez otvorenih medijskih događaja.

Kina je zaprijetila da će na posjet dati "nužan odgovor" zaoštrivši ionako loše veze između Pekinga i Taipeija te Washingtona.

Tajvan je objavio da je 18 kineskih aviona u petak sudjelovalo u borbenim vježbama. "Dva bombardera H-6, osam lovaca J-16, četiri J-10 i četiri J-11 prešla su središnju liniju Tajvanskog tjesnaca i ušla u tajvanski jugozapadni (zračni prostor)", tvitalo je tajvansko ministarstvo obrane na engleskom jeziku. "ROFAC (tajvanske zračne snage) podigao je lovce i razmjestio sustav zračne obrane za praćenje aktivnosti", objavile su tajvanske zračne snage. Hina
Peking s rastućom zabrinutošću promatra sve bliži odnos između Taipeija i Washingtona
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana