Svijet
EKSPLOZIJA POSTAJE TOČKA PREOKRETA ZA LIBANONSKU POLITIKU

U Bejrutu traže odlazak cijele političarske elite
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.

Bijesni i ožalošćeni prosvjednici u Bejrutu su pročitali imena 171 osobe, odnosno svih onih koji su prošli tjedan poginuli u eksploziji koja je se dogodila u tamošnjoj luci te uništila velik dio grada, pozvavši na odlazak libanonskog predsjednika i drugih dužnosnika koje krive za tu tragediju.

Okupljeni u blizini poprišta same eksplozije stanovnici su nosili fotografije žrtava, a veliki ekrani ponavljali su snimke eksplozije i oblaka dima koji se 4. kolovoza pojavio iznad Bejruta, nakon što je detonirao eksplozivni materijal koji je tamo godinama bio spremljen bez poštivanja sigurnosnih standarda. U eksploziji je ozlijeđeno oko šest tisuća ljudi, a stotine tisuća ostale su bez svojih domova. "On je znao", pisalo je na posteru preko fotografije libanonskog predsjednika Michela Aouna.

"Kako vlade dolaze, tako i odlaze. Nastavljamo dok ne odu i predsjednik države i predsjednik parlamenta", dodano je na posteru ispod fotografije. Aoun i premijer su, navodno, u srpnju upozoreni na nesigurno skladištenje amonijevog nitrata, pokazuju dokumenti i sigurnosni izvori. Libanonski predsjednik, koji je najavio brzu i transparentnu istragu, u utorak je na Twitteru objavio: "Obećajem svim Libanoncima koji pate da neću stati dok ne budu poznate sve činjenice".

U utorak, u 18.08 sati, diljem grada zvonila su crkvena zvona, a džamije pozivale na molitvu kako bi se obilježio točan trenutak kad se dogodila eksplozija koja se osjetila i do Cipra. Tjedan dana kasnije ta eksplozija djeluje kao potencijalna točka preokreta za libanonsku politiku, već u krizi zbog sektaških podjela, raširene korupcije i duboke ekonomske krize pogoršane pandemijom koronavirusa. Jedan od prosvjednika koji su u utorak došli marširati u bejrutsku luku je Ali Nouredin čiji je brat vojnik poginuo u toj tragediji. "Moj brat je stradao zbog državnog nemara i korupcije", kazao je Ali, držeći fotografiju svog 27-godišnjeg brata Aymana. Ali je odbacio ostavku cjelokupne vlade premijera Hassana Diaba u ponedjeljak kao nevažnu, ako ju ne poprati potpuno uklanjanje libanonske političke elite. "Promjena će se dogoditi tek kad se cijeli režim promijeni", dodao je.

"Nadam se da će svi ovi mladi ljudi ovdje i smrt moga brata donijeti neku promjenu".H
Okršaj s policijom
Prosvjedi u Bejrutu nastavili su se četvrtu večer zaredom, a deseci prosvjednika sukobili su se sa snagama sigurnosti u pokušaju da razbiju barijere postavljene da zaštite parlament. Libanonski Crveni križ izvijestio je o deset prosvjednika koji su završili u bolnici.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana