Svijet
U SLOVENIJI AFERA OKO NABAVE RESPIRATORA TRESE VLADU JANEZA JANŠE

Podnijeli ostavku ministar i ravnatelj policije, uhićen ministar gospodarstva
Objavljeno 1. srpnja, 2020.

Zbog kriminalističke istrage pokrenute protiv slovenskog ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalšeka neopozivu ostavku u ponedjeljak su dali ravnatelj slovenske policije, ali i ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, koji smatra da je riječ o politički motiviranom postupku čiji je cilj rušenje vlade Janeza Janše.


Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani, Hojs je kazao da je zbog "politički motivirane" istrage u kojoj se jedan od koalicijskih partnera premijera Janše i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek sumnjiči za kazneno djelo nanošenja štete javnim sredstvima pri nabavi respiratora u vrijeme koronakrize, premijeru Janezu Janši podnio neopozivu ostavku koja je prihvaćena.


Hojs je potvrdio da je neopozivu ostavku dao i ravnatelj policije Anton Travner, koji se u vrijeme kad je pokrenuta istraga i pretres u kući ministra Počivalšeka nalazio na godišnjem odmoru.


Istragu protiv Počivalšeka vodi Nacionalni istražni ured (NPU), posebni kriminalistički odjel za teže slučajeve, pandan hrvatskog PNUSKOK-a, a pokretanje postupka već u petak je najavio ljubljanski tjednik "Mladina", te neki portali bliski opoziciji.


NPU je tijekom dana oduzeo slobodu ministru Počivalšeku dok je trajala pretraga njegove kuće.


Komentirajući taj slučaj, te kućne pretrage protiv Počivalšeka, Hojs je kazao da ostavkom preuzima političku odgovornost, ali da je riječ o politički motiviranim postupcima "u skladu sa željama da se diskreditiraju ministri i izazove raskid koalicije".


Počivalšek je naime predsjednik Stranke modernog centra, jedne od četiriju stranaka u Janšinoj vladi, a sudjelovao je i u prijašnjoj vladi ljevice koju je vodio Marjan Šarec.


Kako javlja 24ur, očekuje se pretres objekata na 11 adresa, uključujući Institut za robne rezerve i Ministarstvo gospodarstva.


Kako prenose slovenski mediji, među osumnjičenima za nanošenje štete javnim sredstvima prilikom nabave medicinskih respiratora u vrijeme pandemije uz Počivalšeka se nalazi i njegova bliska suradnica.
Među dokaznim je materijalom, prenose mediji, snimka tajno snimljenog telefonskog razgovora


Počivalšeka i ljudi zaduženih za nabavu respiratora iz kojega se dade zaključiti da je ministar inzistirao na plaćanju avansa od 8 milijuna poduzeću Geplanet, prije nego što je ono dobilo bankovnu garanciju i izvelo posao nabave velikog broja respiratora, te tako pogodovao toj tvrtki.


Hina
Pokretanje postupka već u petak je najavio ljubljanski tjednik "Mladina" i neki portali bliski opoziciji
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA ONE KOJI SE NE PRIDRŽAVAJU MJERA PROTIV PANDEMIJE

Veće kazne u Sloveniji

2

MJERE BORBE PROTIV PANDEMIJE

Njemačka se nada predahu za Božić

3

Polovina BiH slavi Dan državnosti