Učionica
PRAVNI FAKULTET OSIJEK

Virtualna konferencija u doba pandemije
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
PRAVNI FAKULTET OSIJEK sudjelovao je na virtualnoj konferenciji IAI VIRTUAL Academic Conference održanoj 29. travnja 2020. godine

Uslijed globalne pandemije brojne su aktivnosti u našem društvu dobile nove i neočekivane oblike. Kako su se nastava, konzultacije i ispiti prebacili u virtualno okruženje, takvu je sudbinu dijelio i prijenos znanja kroz međunarodne skupove. Većina ljudi nije mogla odlaziti na svoja radna mjesta, a za akademsku je zajednicu „radno mjesto“ i konferencija u inozemstvu. Brojne konferencije planirane diljem svjetskih gradova zamijenile su lokaciju virtualnim „dvoranama“ na internetskim platformama.

Sudjelovanje na konferenciji moguće je i u doba pandemije što su pokazale prof. dr. sc. Mirela Župan, profesorica međunarodnoga privatnog prava, doktorandica Hrvatske zaklade za znanost Martina Drventić te Iva Ižaković, istraživačica na EU projektu POAM (Protection of Abducting Mothers in Return Proceedings: Intersection between Domestic Violence and Parental Child Abduction). One su 29. travnja 2020. godine sudjelovale na međunarodnom znanstvenom skupu IAI VIRTUAL Academic Conference u organizaciji instituta International Academic Institute. Konferencija koja je prvotno trebala biti održana u Beču znanstvenike je okupila na digitalnoj platformi Zoom. Izlaganja su održana u četirima moderiranim panelima u kojima je svoja istraživanja predstavilo više od 35 sudionika iz cijeloga svijeta. Tehnička organizacija omogućila je da izlagači svoja izlaganja unaprijed snime i pošalju ili izlože uživo, da izravno raspravljaju, dijele znanja i iskustva, donose zaključke.

Znanstvenice s Pravnoga fakulteta Osijek aktivno su sudjelovale s istraživačkom temom koja pogađa brojne građane. Istraživanje Legal implications of Members States failure to comply with an obligation to notify and/or nominate a body responsible to perform obligations prescribed by a regulation veže se uz provedbu Uredbe 606/2013 o uzajamnom priznavanju zaštitnih mjera u građanskim stvarima u Republici Hrvatskoj. U želji da aktualiziraju probleme primjene navedene Uredbe i izravne posljedice na pravnu sudbinu građana koji ne ostvaruju istu razinu zaštite u svim državama članicama, znanstvenice su otvorile pitanje odgovornosti za propuste pojedinih država članica Europske unije, pa i Hrvatske, da udovolje obvezi obavještavanja i/ili imenovanja tijela za izdavanje potvrde o mjeri zaštite iz spomenute Uredbe. Nakon konferencije svim sudionicima omogućen je pristup za preuzimanje elektroničke zbirke sažetaka, elektroničkih potvrda o sudjelovanju te audio-vizualnih snimki svih izlaganja. Znanstvenice s osječkoga Sveučilišta i ovaj su put potvrdile relevantnost i važnost istraživanja na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera za cijelu međunarodnu zajednicu i za društvo u cjelini.

Mirela ŽUPAN, Martina DRVENTIĆ, Iva IŽAKOVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOC. ART. BRANKO ČEGEC, AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Gotovo sve što sam u životu radio, radio sam zato što sam volio

2

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek (su)organizator je više međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova

3

FAKULTET AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK OSTVARIO JE NAJVEĆI BROJ MOBILNOSTI U PROGRAMU CEEPUS U REPUBLICI HRVATSKOJ U AKADEMSKOJ 2019./2020. GODINI

FAZOS zasjeo na vrh CEEPUS programa u Hrvatskoj