Sport
UROŠ KAČAVENDA, GSD OSIJEK 1785

Prvi hrvatski pištolj nije odustao od borbe za olimpijsku kvotu
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Do pandemije i prekida svih natjecanja strijelac s Drave odradio je zračno Europsko prvenstvo u Wroclawu

Nakon dva mjeseca ponovno odjekuju hitci na Pampasu. Strijelci su napokon dočekali smirivanje pandemije i mogućnost da se vrate treningu na vatrenoj liniji.


Među njima je i prvi osječki, ali i hrvatski pištolj (zračni i MK) Uroš Kačavenda, koji je vrijeme stanke iskoristio na razne načine. Trudio se ostati u formi, a nju nije održavao tradicionalnim trenažnim metodama.


- Streljana nije bila u pogonu, stoga smo iskoristili to vrijeme da je malo osvježimo. Bilo je zahvata, sitnih popravaka, prije svega onih elektroničkih, čistilo se i preuređivalo. Uz to sam radio na tjelesnoj pripremi, stoga nije bilo dosadno. Prigodom popuštanja mjera nisam žurio uzeti pištolj u ruke, evo, od sredine svibnja i pucanje će napokon doći na red - kaže 36-godišnji član GSD-a Osijek 1784, koji je do prekida svih natjecanja već odradio tri nastupa na međunarodnoj sceni. Zagrijavanje je bilo već u siječnju u Sloveniji, a potom je uslijedio odličan nastup na H&N kupu u Münchenu, da bi krajem veljače u Wroclawu Uroš bio dio hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu.


- U Sloveniji i Njemačkoj izborio sam finala, u Rušama sam naciljao 571 krug, a u Münchenu je čekala daleko snažnija, ali i brojnija konkurencija. Nastupilo je 99 strijelaca, 580 krugova bilo je dostatno za osmo mjesto i finale, gdje sam na kraju popravio plasman za dva mjesta - kaže Kačavenda, koji je prije Poljske odradio i državnu završnicu u Osijeku, gdje se nije okitio naslovom prvaka, iako je imao najbolji rezultat u kvalifikacijama. Potom je uslijedio EP, gdje je s 574 kruga završio na 31. mjestu, a da je, primjerice, bio na minhenskoj razini, pucao bi u društvu osam najboljih. Tko zna, možda bi naciljao i olimpijsku kvotu.


- Forma je bila dobra od početka godine, a nastup u Poljskoj nije bio loš kao što to može sugerirati plasman. No tu je konkurencija najjača moguća, a dodatni pritisak je svakako bio i oko olimpijskih kvota. Na kraju, u Wroclawu su podijeljene još tri, što je, mislim, ukupno pet koliko ih je dosad izborilo zračnih pištoljaša iz Europe - pojašnjava Kačavenda, koji bi da je sve ostalo u normali upravo sredinom ovog mjeseca tražio novu priliku da se možda i ode u Japan.


- Druga polovina svibnja bila je rezervirana za eurokvalifikacije u Plzenu. Tamo se mogla naciljati još jedna kvota, a posljednja preostala određivala bi se na osnovi rang-liste (Uroš je trenutno na 70. mjestu), gdje se bodovi prvenstveno skupljaju na Svjetskim kupovima i prvenstvima. No kada je nastupila pandemija, uskoro su i službeno odgođena sva međunarodna natjecanja do kraja godine, prebačene su i Olimpijske igre, za koje će se preostale vize dijeliti sljedeće godine.


Jasno da će Kačavenda, kao i ostali hrvatski strijelci, imati sada dovoljno vremena pripremiti se za ono što ga čeka. Inače, tijekom sezone strijelci, bar oni najbolji, nemaju puno praznog hoda, što u ovoj godini neće biti slučaj.
- Ne ide protiv više sile, stoga nije bilo druge nego mirno prihvatiti činjenično stanje da nakon Europskog prvenstva više nećemo nastupiti na međunarodnim natjecanjima. Odmor nije bio planiran, ali je dobro došao, prije svega onaj psihički - priznaje osječki strijelac, koji dodatno opuštanje ima i po povratku s Pampasa, gdje ga kod kuće čekaju supruga Tihana i sinčić Maksim, koji je u vrijeme pandemije napunio dvije godine, kaže najbolji hrvatski pištoljaš, koji je od 2014. član GSD-a Osijek 1784, gdje uza sve osobne obveze odrađuje i one trenerske, prenoseći svoje znanje na mlade polaznike, koji se ponovo vraćaju u Retfalu na redovne treninge. Inače, u gotovo šest godina, otkako je u gradu na Dravi, Uroš je na kraju svake godine od Hrvatskog streljačkog saveza proglašavan za najboljeg u disciplini pištolj, a priželjkujemo da dominaciju nastavi i u krnjoj 2020.


Nino Benčina
ODRADIO “PETOLJETKU” U HRVATSKOJ “REPKI”
Kao rođeni Beograđanin Uroš je do dolaska u Hrvatsku (glavni “krivac” supruga Tihana, inače reprezentativka u samostrelu) do 2007. nastupao za reprezentaciju Jugoslavije, kasnije Srbije. Kao junior ima ekipni naslov i srebro, a hrvatsku reprezentativnu karijeru započeo je 2015. na EP-u u Nizozemskoj, gdje je ostvario i svoj dosad najbolji plasman u novom dresu. Završio je na devetom mjestu, “muševi” su ga dijelili do proboja u finale. No valjda će jednom zapucati i među osam najboljih. Sljedeći EP nagodinu je na osječkom Pampasu, bilo bi sjajno na domaćem terenu predstaviti se i u najboljem izdanju.
Umjesto ovog svibnja u Plzenu, zbog pandemije koronavirsa Kačavenda će vizu za Tokio tražiti sljedeće godine
Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike