Sport
VRIJEDNOSNICE OSIJEK

Pet ugovora je raskinuto, treba podmiriti ožujak
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Klupska uprava povukla je prve konkretne poteze, a eventulani novi zavise od razvoja situacije

Prvi dan travnja i službeno je označio kraj košarkaške sezone u Hrvatskoj. No, na prisilnom odmoru košarkaši su još od ranije. Tako su Vrijednosnice Osijek posljednji trening odradile još 12. ožujka. Dan poslije trebali su odigrati dvoboj 22. kola HT Premijer lige u Gradskom vrtu protiv Šibenke, ali umjesto toga stigla je poruka Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza o odgodi svih natjecanja sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za šport RH.

S obzirom na razvoj situacije oko pandemije koronavirusa, uskoro je naše krovno košarkaško tijelo donijelo i odluku o prekidu svih natjecanja pod njegovom ingerencijom. Premijerligaši tako neće odigrati preostalih 12 ligaških rundi, nema doigravanja, nema ni prvaka i konačnog poretka za sezonu 2019./20. No, ostat će posljedice, jer COVID-19 nije pogodio samo sportski sektor, nego i sve ostale, naravno, i onaj gospodarski, o kojem ovaj prvi itekako zavisi. Neki klubovi već su povukli konkretne poteze oni najugledniji (Cibona, Zadar) raskinuli su tako postojeće ugovore s igračima i trenerima. Štednja je počela, mjere su to koje će povući, ako ne svi, onda većina klubova.

Izuzetak nije ni jedini slavonski premijerligaš koji nije posegnuo za radikalnim opcijama, ali jasno je da će ova situacija od Vrijednosnica Osijek tražiti da joj se prilagodi i na kraju izvuče iz nje što je bezbolnije moguće.

- Situacija nije ugodna, ali ovo su izvanredne okolnosti koje traže i mjere koje, nažalost, nisu popularne. Budućnost je neizvjesna, jer tko zna kada ćemo opet moći pokrenuti pogon. Za sada je nezahvalno bilo što prognozirati - kaže sportski direktor Renato Martinko.

Prvi potezi klupske uprave već su napravljeni. S petoricom igrača sporazumno su raskinuti ugovori, a u toj su skupini Lovre Bašić, Andrija Ćorić, Lovro Buljević, Andrija Šarenac i Alexandros Sigkounas. Riječ je o kvintetu za koji se može slobodno reći da je bio kičma sastava trenera Domagoja Kujundžića, koji ipak zna na koga će moći računati kada se sve ponovno pokrene. Nešto je brojnija lista onih koji ostaju i dalje u osječkoj svlačionici, a na njoj su Antonio Jordano, Robert Kujundžić, Maxwel Darling, Arijan Lakić, Franco Fiipović, Vuk Dmitrović i Martin Vedriš.

- To bi trebao biti kostur oko kojeg ćemo graditi igračku križaljku kada stvari budu nešto jasnije i povoljnije. Svima smo podmirili obveze za veljaču, u tijeku je rješavanje potraživanja za prošli mjesec. Kako će se ispunjavati, zavisi od dinamike uplata, ali nećemo nikome ostati dužni. Važeći ugovori idu u stanje mirovanja, igrači su o tome usmeno obaviješteni, čeka se njihov pisani odgovor, ali svi su svjesni situacije u kojoj se nalazimo - naglašava Martinko.

Nino Benčina
7

igrača stavilo je svoj ugovor u stanje mirovanja, dok je s petoricom već dogovoren sporazumni raskid
Najčitanije iz rubrike