Sport
KAKO PREBRODITI KRIZU?

Osječkim klubovima 50 posto manje sredstava
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Zajednica športskih udruga Grada Osijeka uputila je prijedlog prema Gradu Osijeku radi što bezbolnijeg prevladavanja stanja

Od posljednjeg sportskog događaja u Osijeku prošla su više od dva tjedna, a sport i dalje ne izlazi iz "karantene". Profesionalni klubovi krenuli su s rezanjem sredstava. Nedavno je čelništvo NK-a Osijek uputilo prijedlog o smanjenju plaća koji su igrači prihvatili.

Rade se i prvi prijedlozi kako da sportski klubovi, sportaši i treneri koji ovise o državnim i lokalnim proračunima što bezbolnije prebrode nastalu situaciju. Čini se kako su na korekcije svi spremni. Pitanje je - na kakvu i koliko?

Prijedlog ZŠU-a Osijeka
Ovih je dana iz Zajednice športskih udruga grada Osijeka upućen konkretan prijedlog prema Gradu Osijeku korekcija sredstava, a koja se izdvajaju iz gradskog proračuna namijenjena za sport, odnosno za potrebe programa sporta. Prijedlog koji je već stigao u Kuhačevu ulicu, prvo na stol Odsjeka za sport Osijeka, a poslije i u Upravni odjel za financije, ukratko nam je prepričao Dražen Dogan, tajnik Zajednice športskih udruga Grada.

- Vodili smo se razmišljanjem kako bismo zadržali trenutne plaće našim djelatnicima, tajnicima granskih savjeta i trenerima koji su kod nas na plaći. Svi oni, naime, i dalje odrađuju svoje redovne dnevne obveze. Naravno, u skladu s preporukama Kriznog stožera, pa smo tako ustrojili dnevna dežurstva kod nas u Zrinjevcu, a ostali svoje poslove odrađuju od kuće. Uglavnom, naš prijedlog odnosi se na travanj, svibanj i lipanj. Predložili smo da plaće našim djelatnicima ostanu iste, a da se sredstava namijenjena za redovne djelatnosti naših članica smanje za 50 posto. Odnosno, sredstva za travanj neka se rasporede tijekom travnja i svibnja, a u lipnju neka smanjenje bude za 50 posto. Vjerujući, naravno, kako će se situacija popraviti. Bez obzira na to što klubovi u tom razdoblju nemaju natjecanja, ipak postoji potreba za održavanjem tzv. hladnog pogona i rješavanja nekih prijašnjih obveza - objasnio je Dogan.

Treba podsjetiti kako su sportašima i sportskim klubovima nositeljima kvalitete, koji su svrstani u tri različita ranga, za 2020. godinu namijenjena sredstva u iznosu od 5.700.000 kuna. Znači, otprilike 475.000 kuna mjesečno. Taj bi se iznos tijekom travnja i svibnja rasporedio, a u lipnju bi bio manji za 50 posto.

Odluka bez vijeća
Neslužbeno, u gradu ovakav prijedlog smatraju razumnim. Hoće li biti do kraja prihvaćen, znat će se nakon procjene Odjela za financije. Naime, slične projekcije potreba i prijedloge uputile su i ostale gradske institucije koje dobivaju sredstva iz gradskog proračuna. Treba svakako naglasiti kako za smanjenje sredstava nije potrebno zasjedanje Gradskog vijeća. Prema članku 18. Odluke o izvršavanju proračuna Grada Osijeka za 2020. gradonačelnik sam može izvršiti proračunsku raspodjelu između korisnika najviše do pet posto rashoda i izdataka na proračunskoj stavci. O tome, dakako, naknadno mora izvijestiti Gradsko vijeće.

Krešimir Lacković
razum
NAJVAŽNIJE JE PREBRODITI KRIZU
TRENERI VODE ONLINE TRENINGE
Iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Odsjeka za šport Osijeka upućen je dopis granskim savezima i članicama Zajednice športskih udruga grada Osijeka, kao i Športskim objektima d.o.o. Kako bi se unaprijedila koordinacija i provodile aktivnosti u korist sportaša i klubova, predlaže se da profesionalni tajnici gradskih saveza uspostave još čvršću komunikaciju sa svojim članicama i trenerima. Premda su mnogi od njih slične aktivnosti pokrenuli, treneri su dužni snimke vježbi iz pojedinog sporta snimati i stavljati na društvene mreže. Svi skupa trebaju aktivno pratiti informacije iz nacionalnih sportskih saveza, biti na pomoći zbog svih korisnih savjeta, a o svim aktivnostima voditi dnevnik.
Najčitanije iz rubrike