Svijet
ZAPLJENA NA GRANICI

Srbija ukrala Crnoj Gori tri respiratora
Objavljeno 27. ožujka, 2020.
Tri od pet respiratora koje je crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje naručio od predstavnika švedskog proizvođača, čije je sjedište u Beogradu, Srbija je zadržala na granici s Crnom Gorom te potom zaplijenila, pišu u četvrtak podgoričke Vijesti.


Kako je tom listu potvrdio direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, ta ustanova, zadužena za nabavu medicinske opreme i materijala za potrebe crnogorskog zdravstvenog sustava, potpisala je ugovor s dobavljačem za kupnju pet aparata, a ranije su isporučena dva. "Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih jer ih je zaplijenila Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sjedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća", rekao je Čirgić dnevniku Vijesti. Tom listu, kako se navodi, na pitanja o zapljeni respiratora nije odgovorilo ni srbijansko diplomatsko predstavništvo u Podgorici ni crnogorsko veleposlanstvo u Beogradu. Europska unija donirala je hitnu pomoć Crnoj Gori u vrijednosti od tri milijuna eura, namijenjenu zdravstvenom sustavu te zemlje, namijenivši i dodatnih 50 milijuna za dugoročni program pomoći u skladu s potrebama, a najviše za zdravstvo, gospodarstvo i poduzetnike, objavio je na Twitteru šef Delegacije EU-a u Podgorici Aivo Orav.
Komentirajući informaciju o pomoći Bruxellesa, crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da "EU pokazuje da je uz uapadni Balkan i u teškim vremenima‘‘. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POLICIJSKA BRUTALNOST REZULTIRALA SMRĆU TAMNOPUTOG GEORGEA FLOYDA

U SAD-u masovni prosvjedi, policijski sat i sveopći kaos zbog rasizma

2

ZBOG NIZA TEŠKIH KAZNENIH DJELA

Uhićen premijer Federacije BiH

3

SVEMIRSKA AGENCIJA ROSKOZMOS

Rusija čestitala SpaceX-u