Svijet
VISOKI PREDSTAVNIKU ZA VANJSKE POSLOVE

Borrell: Za oko 300.000 Europljana upitan povratak u Uniju
Objavljeno 21. ožujka, 2020.

BRUXELLES - Oko 300.000 državljana Europske unije moglo bi ostati izvan Unije zbog ograničenja uvedenih zbog koronavirusa, rekao je visoki predstavniku za vanjske poslove EU-a Josep Borrell.

Diplomatska služba EU-a ostavila je postrani velik dio svojeg redovitog rada kako bi se fokusirala na povratak svojih državljana.

Oko 100.000 državljana EU-a registrirano je u inozemstvu, no aktualne su brojke mnogo veće, rekao je Borrell za dpa i druge agencije u petak.

"Možda smo bliže 300.000", rekao je napomenuvši da je samo u jugoistočnoj Aziji trenutno 100.000 europskih turista.

Napori da se ljudi vrate otežani su ograničenjem letova u Europu u sklopu napora da se uspori širenje potencijalno smrtonosnog virusa, rekao je Borrell te dodao da repatrijacijski letovi koje bi financirao EU mogu biti samo dio rješenja.

U međuvremenu, diplomatski rad na sukobima u Siriji i Libiji, kao i napori EU-a da održe na životu iranski nuklearni sporazum sada su u drugom planu, rekao je Borrell.

"Unazad 10 dana kriza je u središtu pozornosti", rekao je, dodavši da je "većina vremena sada posvećena koordinaciji napora u borbi protiv širenja ovog virusa".

Planirani sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak održat će se videovezom, što znači da ne može biti donesena ni jedna službena odluka.

Ministri će razgovarati o naporima rješavanja zastoja s Turskom u vezi migrantske krize te planovima za uspostavu sredozemne pomorske operacije kao potpore UN-ovu embargu na oružje Libiji, rekao je Borrell.

No središnja tema razgovora bit će napori da se državljani EU-a vrate u svoje zemlje, naglasio je.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike