Sport
LIGE PETICE NEĆE USKORO POČETI

Nitko se nije nadao da će biti takav kaos, prekidi prvenstava još će trajati
Objavljeno 20. ožujka, 2020.

Prvotni plan bio je - prekid prvenstva do 1. travnja, ali sasvim je jasno da se ni početkom sljedećeg mjeseca neće početi igrati nogomet u engleskim, njemačkim, posebice španjolskim ili talijanskim ligama. Koronavirus i dalje hara i ne misli stati, a trenutačno je, recimo u Italiji ili Španjolskoj, nogomet u nekom sasvim desetom planu. Ipak, u tijeku je borba za živote ljudi.

Predsjednik španjolske nogometne lige Javier Tebas smatra da bi se tek sredinom svibnja mogla nastaviti prvenstva diljem Europe.

- Sredinom svibnja mogli bismo nastaviti sva europska natjecanja. Sva. Ovisit će o tome kako će se razvijati pandemija. Možda to bude i prije, ili nešto kasnije, no to je razdoblje kojim baratamo - poručio je prvi čovjek La Lige u razgovoru za španjolske novine Marca.

Na pitanje hoće li se prve utakmice nakon nastavka prvenstva igrati bez publike, nije bio siguran:

- To će ovisiti o zdravstvenim službama u svakoj državi.

Tebas je rekao da je otkazivanje Europskog prvenstva, koje je u utorak priopćila UEFA, ključno kako bi klupska sezona mogla završiti. U Španjolskoj je Primera zaustavljena prije tjedan dana, 11 kola prije kraja. Vodeća Barcelona ima 58 bodova, dva više od drugog Real Madrida.

Englezi su se opirali, ali onda ipak odlučili sve zaustaviti. I u ovom trenutku nisu sigurni kad će se nastaviti igrati, ali špekuliraju da bi to mogao biti sam kraj travnja.

- Nogometna sezona u Engleskoj neće se nastaviti prije 30. travnja, a stanka može biti produžena na neodređeno vrijeme zbog pandemije koronavirusa - objavio je Engleski nogometni savez (FA) nakon videosastanka s predstavnicima Premier lige i ostalih nogometnih liga u četvrtak.

Prema pravilima FA-a sezona u Engleskoj mora završiti do 1. lipnja, no zbog izvanredne situacije odlučeno je kako za ovu sezonu to pravilo ne vrijedi. Jednostavno, ovo su vremena izvanrednih situacija u kojima se donose izvanredne odluke, pa su tako i uvijek kruti i tradicionalni Englezi zanemarili pravilnik.

- Najvažnije je zdravlje igrača, navijača i klupskog osoblja te ćemo nastaviti slijediti naputke vlade kako bismo pratili situaciju i imali na raspolaganju sve moguće opcije da nastavimo sezonu kada uvjeti to dopuste - objavio je FA.

Glede koronavirusa trenutačno je najgora situacija u Italiji, gdje liječnici vode nadljudsku borbu kako bi spasili što više života. Cijela je Italija u karanteni, broj zaraženih je golem, a umrlih je tisuće.

Talijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora rekao je za domaće medije da bi se Seria A mogla nastaviti za nešto više od mjesec dana. I mnogi smatraju kako je ministar vrlo optimističan.

- Ukinuli smo sve poreze do 30. svibnja za sve sportske klubove kako i najam sportskih objekata. Seria A mogla bi se nastaviti 3. svibnja, bar se tome nadamo - poručio je ministar sporta. I. Liović
Vincenzo Spadafora

talijanski ministar sporta

- Serie A bi se mogla nastaviti 3. svibnja, tada ćemo odlučiti hoće li to biti pred punim ili praznim tribinama. U ovom trenutku je rizik jako velik, ali mislim da do 3. svibnja možemo smiriti širenje zaraze u našoj zemlji i početi s nogometom
Možda ste propustili...

ŽNK OSIJEK SUDIONIK EU SPORT FORUMA

U finalu je bio i osječki projekt

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA

Bez pobjednika u Vukovaru i Vinkovcima

Najčitanije iz rubrike