Mozaik
POTHVAT AIR TAHITIJA

Koronavirus je “kriv” za rekord u najdužem letu
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Zrakoplov je poletio s Tahitija, a kako nije smio sletjeti u SAD-u, odletio je u - Pariz

Ni kriva ni dužna, posada tvrtke Air Tahiti, u francuskom vlasništvu, postala je zbog pandemije koronavirusa rekorderom u neprekinutom letu zrakoplovom. U 16 sati preletjeli su Boeingom 787-9 Dreamlinerom, bez usputnih stajanja, gotovo 16.000 kilometara!

Zrakoplovna industrija snažno je pogođena pandemijom koronavirusa, a putnici diljem svijeta suočeni su s otkazanim letovima i zabranama ulazaka u razne države dok se pokušavaju domoći svojih domova. No jedna je neočekivana ‘nuspojava‘ pandemije - postavljanje novog svjetskog zrakoplovnog rekorda. Francuska zrakoplovna tvrtka Air Tahiti Nui 14. ožujka obavila je najduži putnički let preletjevši 15.715 kilometara preko svijeta, od Papeetea na Tahitiju u Francuskoj Polineziji do pariške zračne luke Charles de Gaulle. Rekord je posljedica američkih restrikcija uvedenih zbog zaraze koronavirusom.

Ta linija obično ima ‘međustanicu’ u zračnoj luci u Los Angelesu, gdje svi putnici moraju proći američku graničnu kontrolu prije nego što nastave sa sljedećim dijelom leta. Uz nova američka ograničenja to više nije bilo izvedivo, pa je let TN064 jednostavno produžio dalje. Zrakoplov je poletio u 3 sata ujutro prema lokalnom vremenu u Papeeteu, a u Pariz je sletio 15. ožujka u 6.30. Let je trajao nešto manje od 16 sati i postao je najduži komercijalni let. Let je prestigao onaj Singapore Airlinesa, koji je na relaciji Singapur - Newark preletio 15.343 kilometara. Tim od četiri pilota upravljao je Boeingom 787-9 Dreamlinerom. Zrakoplov nije bio pun, pa je zato mogao preletjeti cijelu udaljenost bez dopune goriva. Takav let u ‘komadu’ neće postati praksa jer linija, umjesto u Los Angelesu, od sada ima međustanicu u Pointeu a Pitreu na Guadalupeu u Karipskom moru.

Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike