Sport
IGOR KARAČIĆ

Nema kalkulacija, moramo biti ratnici
Objavljeno 13. siječnja, 2020.

Protiv Bjelorusije jurio je i bio nezaustavljiv kao najbrži vlak. U jednom trenutku Igor Karačić malo se naljutio na Domagoja Duvnjaka, koji je u jednoj akciji "stao na loptu" i krenuo polako. "Princ s Neretve", kako ga nazivaju u reprezentaciji, želio je Bjeloruse razbiti ritmom. Energičnost i efikasnot prepoznali su i iz EHF-a i proglasili ga igračem utakmice s Bjelorusijom.


- Mi igrači nikada ne gledamo tko je postao igrač utakmice i ne raspravljamo o tome tko je trebao. Ja ću uvijek, a posebno u utakmicama kao što je ova s Bjelorusijom, izdvojiti tim. On uvijek izbaci pojedinca. I to nisu prazne priče - pričao je službeno proglašeni najbolji hrvatski rukometaš za 2019. godinu.


Nisu bile prazne priče ni vaše najave kako Bjelorusiju shvataće vrlo ozbiljno. Vidjelo se to od početka susreta.


- To mi je posebno drago. Vidio sam prije utakmice kod igrača da nisu podcijenili Bjelorusiju. Imao sam ih prilike gledati protiv Bosne i Hercegovine u Tuzli i jaki su kada se razmašu. Imaju kvaitetu, posebno Kulesh i Karalek, igrači koji su nositelji u mome klubu. Međutim, dogovorili smo se s izbornikom kako riješiti njihove glavne snage.


Kada se vratite u Kielce, hoće li Kulesh i Karalek biti meta zafrkancije.


- To sigurno. Ma to su odlični mladi momci, prijatelj sam s obojicom, tako da im želim svu sreću da prođu u drugi krug.


Publika je već u Grazu bila sjajna. Očekuje se danas protiv Srbije još veća potpora, a prava ludnica čeka vas u Beču.


- Igramo kao da smo kod kuće. Prelijepa je atmosfera, već sada je stiglo dosta mojih navijača. Tu mi je cijela obitelj. Naravno, svakodnevno dobivamo pozive za karte, ali mi igrači smo nemoćni. Možemo pomoći obiteljima i najužem krugu prijatelja. Veselim se nadolazećim utakmicama baš zbog te atmosfere. Protiv Srbije je, koliko znam, dvorana rasprodana. Očekuje se sjajna atmosfera, vjerujem kako će sve proći u sportskom ambijentu.


Bez obzira na to što utakmica nema natjecateljsko značenje, postoji naboj kada igraju Hrvatska i Srbija.


- Mi moramo u svaku utakmicu ući maksimalno. Mi nismo reprezentacija koja smije kalkulirati. Ako uđemo s 50-60 posto, onda ćemo izgubiti od svakoga. Nikoga ne podcjenjujemo, pa nećemo ni Srbiju. Bez obzira na to koji se igrači nađu na terenu, manjak koncentracije može donijeti ozljede, udaljiti neke igrače, a nemamo toliko kredita da bismo u svakoj utakmici mogli mijenjati jednoga ili dva igrača.


Hrvatska ne zna prolaziti kroz EP toplo-hladno igrama?


- Ne znamo i nećemo. Moramo u svaku utakmicu ući maksimalno. Na Prvenstvu u Hrvatskoj dogodila se Švedska, u Njemačkoj u drugom krugu Brazil, ovdje to zasad nismo dopustili. Nadam se kako smo naučili na pogreškama.


Smeta li vam euforija koja se već sada stvara?


- To nam sigurno ne pomaže. Moramo ostati na zemlji, a tako treba i cijela hrvatska javnost. Mi moramo biti svjesni kako nemamo toliku širinu da možemo kalkulirati, nego moramo u svaku utakmicu ići kao ratnici. Samo tako možemo dogurati daleko.


Do Stockholma?
- Daleko je Stockholm. Dalek je put još ispred nas. Idemo korak po korak. Ne smijemo gledati tako daleko - zaključio je Karačić. K.L.
Puno puta nam se obilo o glavu kada smo kalkulirali i izmišljali toplu vodu
ŠEGO: NI NE TREBAM BITI NA GOLU
Zasad vrlo dobro na vratima Hrvatske funkcionira Marin Šego.

- Stvarno igramo dobro obranu, lako rješavamo vanjske šuteve uostalom broj primljenih pogodaka to pokazuje. Tako dobro igramo obranu da razmišljam ponekad da ne trebam ni biti na golu, rekao je Šego

Dojam je kako su Srbi najjači upravo na njegovoj vratarskoj poziciji. Cupara i Ivanišević, a zbog ozljede je otpao Milosavljev.

- Dva sigurno odlična golmana. Bez obzira što utakmica nema rezultatski značaj naboj postoji.

Hoće li Šego možda dobiti veći odmor danas? Ašanin je spreman.

- Sigurno će dobiti više minuta i nadam se da će i on biti u odličnoj formi. Inače, odlično surađujemo, zaključio je Šego.
Najčitanije iz rubrike