Učionica
NA AKADEMIJI ZAPOČEO PROGRAM ZANIMLJIVIH PREDAVANJA „JOIN THE REVOLUTION!“

Gostovali prof. dr. sc. Žarko Paić i prof. dr. Dieter Mersch
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku započela je s programom predavanja gostujućih profesora naslovljenim „Join the Revolution!”.

Tom iznimno atraktivnom serijom predavanja Akademija nastoji promicati svoju atraktivnu ponudu umjetničkih i znanstvenih studijskih programa, a posebice one u području vizualnih umjetnosti i teorije koji su u završnoj fazi pripreme i trebali bi upisati prve studente sljedeće godine. U sklopu serije predavanja već je 5. studenoga 2019. gostovao prof. dr. sc. Žarko Paić sa Sveučilišta u Zagrebu koji je govorio o odnosu umjetnosti i tehnologije u suvremenom društvu. Nakon njega 26. je studenoga 2019., prvi put u Hrvatskoj, gostovao i dekan Umjetničke akademije u Zürichu, svjetski poznati filozof i profesor estetike i medijskih studija prof. dr. Dieter Mersch koji je održao predavanje naslovljeno „Što je to umjetničko istraživanje?“.

Prema Merschovoj tezi koncept umjetničkoga istraživanja izazivao je brojne rasprave tijekom više od dvaju desetljeća ne samo u umjetničkim školama koje su imale doktorske studije za umjetnike, nego i u estetici i teoriji umjetnosti. Rasprave o važnosti umjetničkih istraživanja nimalo ne iznenađuju jer tradicionalno se smatra da umjetnost zauzima posebno mjesto u proizvodnji specifičnih oblika spoznaje. Međutim, suprotno onima koji zagovaraju blisku suradnju umjetnosti i znanosti, a time i konkretne projektne pristupe, ovo predavanje bilo je filozofski usmjereno i bavilo se temeljnim epistemološkim pitanjima. Ona glase: Na koji nam način umjetnost pruža jedinstvena znanja ili uvide koji se nikako drugačije ne mogu steći? Što za umjetnost znači spoznajna praksa? Je li moguće definirati koncept umjetničkoga istraživanja s obzirom na estetske prakse? Osnovna teza profesora Merscha bila je da umjetnost ima više toga zajedničkog s filozofijom nego s tzv. „instrumentalnim” znanostima.
Krešimir PURGAR
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike