Učionica
USPJEŠNA SURADNJA FERIT-A S OSAM INOZEMNIH SVEUČILIŠTA U OKVIRU ERASMUS+ (KA2) PROJEKTA BENEFIT

Modernizirat će i razviti više od 60 novih kolegija
Objavljeno 16. prosinca, 2019.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek u posljednjih je nekoliko godina modernizirao postojeće i uveo nove studijske programe u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija i računarstva.

 

Pri tome je ključnu ulogu imala suradnja s tvrtkama iz okruženja što je doprinijelo kvaliteti programa, a studentima osiguralo stjecanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada. Svoja pozitivna iskustva u tom procesu FERIT prenosi fakultetima elektrotehnike u susjednim državama u okviru ERASMUS+ (KA 2) projekta BENEFIT – Boosting the telecommunications engineer profile to meet modern society and industry needs. U okviru toga projekta FERIT surađuje sa znanstvenicima s osam sveučilišta: Sveučilištem Klagenfurt, Sveučilištem u Ljubljani, Sveučilištem u Banja Luci, Sveučilištem u Sarajevu, Sveučilištem u Nišu, Sveučilištem u Tuzli; Sveučilištem u Novom Sadu i Sveučilištem u Beogradu te s pet tvrtki (ERICSSON Nikola Tesla d. d., BICOM d. o. o. Zenica, CISCO d. o. o. Beograd, Klaster Ni-Cat i RT-RK d. o. o. Novi Sad).



Sveučilišta u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koja nude studijske programe u telekomunikacijskom inženjerstvu, posljednjih godina imaju smanjen broj studenata unatoč činjenici da su telekomunikacije stup modernoga gospodarstva, a potrebe za ICT stručnjacima velike. Glavni je razlog tomu smanjenju to što telekomunikacijska industrija prolazi kroz važne promjene i tržište rada zahtijeva nov profil telekomunikacijskoga inženjera: profesionalca koji je obučen u širokom području informacijsko-komunikacijskih tehnologija, koji posjeduje tehničke i tržišno orijentirane vještine i može odgovoriti izazovima tehno-ekonomskog društva. Kako bi studijski programi postali atraktivniji i kako bi se podigla stručna razina završenih studenata, u okviru projekta BENEFIT uspostavljena je suradnja visokih učilišta i industrije u modernizaciji studijskih programa telekomunikacija. Na sveučilištima u Srbiji i Bosni i Hercegovini modernizirat će se više od 40 kolegija te će se razviti više od 20 novih kolegija s primjenom suvremenih nastavnih metoda i alata. Nadogradit će se potrebna infrastruktura te osnovati šest specijaliziranih laboratorija (po jedan u svakom od sveučilišta) u suradnji s industrijskim partnerima.

Projekt BENEFIT započeo je 15. listopada 2017., a traje do 14. listopada 2020. Više informacija o projektu može se pronaći na https://www.project-benefit.eu/.

Snježana RIMAC-DRLJE
Sastanak partnera 4. i. 5. studenoga na FERIT-u

O postignutim rezultatima projekta te o planovima za sljedeće jednogodišnje razdoblje projektni su partneri razgovarali na sastanku održanom na FERIT-u 4. i 5. studenoga 2019. Prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente Sveučilišta u Osijeku, tom je prigodom istaknuo važnost umrežavanja i razmjene iskustava, a prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan FERIT-a i voditelj BENEFIT projekta na FERIT-u, uputio je na važnost povezivanja akademske zajednice s industrijom. Projektni je sastanak vodio prof. dr. sc. Andrea M. Tonello, koordinator projekta BENEFIT i redoviti profesor na Sveučilištu Klagenfurt.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike