Učionica
ODRŽANO DRUGO PREDAVANJE U OVOSEZONSKOM CIKLUSU OTVORENI ČETVRTAK

„Što su jeli naši stari?“
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
Dana 28. studenoga 2019. godine održano je drugo predavanje u okviru ovosezonskoga ciklusa Otvoreni četvrtaka na Filozofskom fakultetu Osijek, a moglo se uživo pratiti i na YouTube kanalu Otvorenoga četvrtka.

Ovaj je put doc. dr. sc. Silvija Ćurak s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost govorila na temu „Što su jeli naši stari? O kulinarskom leksiku slavonskoga dijalekta“. Predavačica je prvo upoznala publiku s narječjem slavonskoga dijalekta s posebnim fokusom na šokački govor. Građa za predavanje preuzeta je iz kuharica Udruge „Šokačka grana“ iz Osijeka: „Što su jeli naši stari u korizmi“ i „Šokački božićni kolači“ (2015.) te kuharica Mate Baboselca – Mišina „Bilo vam u slast!“ (2017.) Kroz predavanje je uočeno da mnoštvo leksema iz kulinarskoga leksika slavonskoga dijalekta pripada pasivnom leksiku jer se više ta jela ne pripremaju ili se pripremaju suvremenijim načinom pripreme. Također, kroz primjere je uočen velik broj germanizama, turcizama i hungarizama u raznim nazivima jela, osobito kolača, ali i određena količina humora vezana uz samu pripremu jela. Doc. dr. sc. Silvija Ćurak publiku je podsjetila na neka davna jela naših baka te nazočne počastila „tacnom“ domaćih kolača.

Posljednje ovogodišnje predavanje održat će se 19. prosinca 2019. kada će prof. dr. sc. Gorka Vuletić s Odsjeka za psihologiju te izv. prof. dr. sc. Tanja Gradečak s Odsjeka za engleski jezik i književnost pokušati odgovoriti na pitanje je li bolest rat ili putovanje te govoriti o ulozi jezika u komunikaciji liječnik – pacijent.
Jasna POLJAK REHLICKI, Stephanie JUG
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike