Sport
IZBORNIK HRVATSKIH KOŠARKAŠA VELJKO MRŠIĆ

Svi se dižu, dosta ulažu, a mi samo stagniramo
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
- Trebamo biti pametni i učiti iz pogrešaka koje smo napravili - kaže izbornik

Tijekom košarkaške proslave Grada Osijeka slavonsku su metropolu pohodili ugledni gosti. Među njima je bio i Veljko Mršić, izbornik košarkaša Hrvatske. Bio je to radno-prijateljski posjet, pomogao je organizatoru u pripremi utakmice veterana Osijeka i Hrvatske, a svjedočio je i treningu Vrijednosnica Osijek, na čijoj klupi sjedi Domagoj Kujundžić, koji je i Mršićev asistent u reprezentaciji (istu ulogu obnašao za vrijeme prvog Mršićevog trenerskog angažmana u Splitu).

Prisjetio se izbornik i svog prvog dolaska u Osijek (1989.), još kao junior, a nije zaboravio ni dolazak s Cibonom sredinom 90-ih kada je u grotlu Zrinjevca odigrana ona famozna utakmica u kojoj je zbog sudačkih odluka zamalo došlo i do nereda na tribinama. No, ipak smo se prije svega dotaknuli aktualnih tema, a svakako najaktualnija je kvalifikacije za Olimpijske igre, koje će se krajem lipnja 2020. odigrati u Splitu.

Split - dodatni impuls
- Propustili smo zadnje Svjetsko prvenstvo, ali nastup u ovim kvalifikacijama sam po sebi povratak je na veliku scenu. Dobili smo veliku prigodi za Tokio i novu promociju hrvatske košarke. Stoga treba učiniti maksimum, napraviti sve, prije svega pravu momčad koja će nas dostojno prezentirati, i na koju će naši navijači biti ponosni. Skupina je teška, ali u svakoj ima zahtjevnijih protivnika. Prvo nas čeka Brazil kojeg vodi Aco Petrović, što daje dodatnu draž međusobnom ogledu, a potom igramo s Tunisom. U drugom dijelu skupine su Rusija, Njemačka i Meksiko. Rano je još za prognoze, ali naravno da se znaju naše želje - kaže Mršić, koji je kao igrač i trener odradio mnogo velikih utakmica i natjecanja. Ipak, ovo u Splitu, gdje je rođen 1971, i gdje je proveo dio karijere (igrao 2004. trenirao ga 2006.), bit će svakako najteži ispit otkako je preuzeo izborničku funkciju početkom svibnja. No, Mršić se zna nositi s pritiskom, isto bi trebalo vrijedjeti i za one koji će tražiti tokijsku vizu za nešto više od šest mjeseci.

- Ako je momčad nespremna, onda raste i pritisak. Mi ćemo uoči turnira biti oko dva tjedna na okupu. Naravno da će biti važno u kakvom će stanju biti igrači nakon klupskih sezona. Ako sve bude u redu, bit ćemo fizički i mentalno spremni, a onda igranje na domaćem parketu sigurno neće biti pritisak, nego dodatni impuls - smatra izbornik, koji početkom godine planira otići u SAD te razgovarati s našim NBA igračima, od kojih se većina očekuje da budu u lipnju u Spaladium Areni.

Nakon što je preuzeo A selekciju, Mršić je odradio turneju po SAD-u i Kini, a službene utakmice čekaju ga u veljači, kada startaju kvalifikacije za Eurobasket.

- Od ljetnih akcija dobio sam i više nego što sam očekivao. U Americi smo igrali protiv Detroita, dvaput Brooklyna, Oklahome i Dallasa, gdje po trojica igrača iz tih momčadi imaju ozbiljnu rotaciju u regularnom dijelu NBA sezone. Sa svima smo igrali dobar dio utakmice u egalu, Oklahomu smo mogli i dobiti. Dečki su pokazali da imaju potencijala. U Kinu smo otišli s dodatno podmlađenom selekcijom, sa šestoricom novih igrača, tamo smo u finalu uvjerljivo nadigrali domaćina koji se pripremao za SP. Izgledali smo dobro na tim utakmicama, ljudi sa strane su nam čestitali na prezentacijama. Bili smo homogena grupa, iskazali smo potencijal, dobili neku širinu za ono što nas čeka - kaže Mršić.

U veljači 2020. na programu je prvi prozor D skupine kvalifikacija za Eurobasket. Otvaramo kući protiv Švedske, nakon toga gostujemo kod Nizozemske, a u skupini je još Turska. Od ovog kvarteta samo najslabija selekcija neće na Eurobasket, a to je jedino natjecanje koje Hrvatska ne propušta.

- Trebamo biti pametni i učiti iz pogrešaka koje smo napravili u kvalifikacijama za posljednje SP. Nismo bolji od nekih samo zato što smo Hrvatska, to je možda bilo tako prije dva desetljeća. Svi se dižu, ulažu, a mi stagniramo. Moramo se spustiti na zemlju, zasukati rukave, jer potencijala imamo. Bez obzira na posljednja neugodna iskustva, moramo se plasirati na EP - kaže izbornik, koji će za te akcije ponovno biti lišen usluga naših najboljih i najzvučnijih imena.

Užarena klupa
- Kroz taj ciklus od šest utakmica proći će 15-ak igrača, plus možda još koji, jer kvalifikacijski se prozori igraju godinu dana. U glavi imam konstrukciju od osam-devet sigurnih imena. Pratit ćemo formu svih naših igrača, vidjet ćemo što će biti do veljače - naglašava Veljko Mršić, a za kraj je otkrio kako se osjeća na užarenoj klupi hrvatske košarkaške reprezentacije.

- Ovo je pozicija koja je u središtu interesa kompletne sportske javnosti. Osjetio sam to još kao igrač, ali kroz karijeru navikao sam da to nosi određeni pritisak. Odgovornost je velika, ali to je i normalno, jer riječ je o Hrvatskoj, a biti njezin izbornik velika je čast, obveza, ali i želja svakog tko se bavi trenerskim poslom!

Nino Benčina
2020.

godina je kada kreće pravi posao i izazovi za hrvatskog izbornika Veljka Mršića
ZAŠTO NE STRANAC
Pitali smo Mršića što misli o temi - stranac u hrvatskoj reprezentaciji.

- Nema ništa protiv ako možemo naći dobrog stranca, koji ima neku jaču poveznicu. Recimo da igra u nekom našem klubu nekoliko sezone, da se udomaćio i da poznaje mentalitet i odnose. Uzimati nekoga samo reda radi riskantno je, jer ne znaš kakvu kvalitetu dobivaš. Trenutačno naši najbolji klubovi nisu u mogućnosti angažirati pravo inozemno pojačanje, stoga se okrećemo onome što imamo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike