Svijet
IZVJEŠĆE VIJEĆU SIGURNOSTI

Pravomoćna presuda Mladiću do kraja 2020.
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
Pravomoćna presuda haškom optuženiku Ratku Mladiću bit će izrečena do kraja 2020., najavio je predsjednik sudskog mehanizma u Haagu Carmel Agius u redovitom polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku, objavili su mediji u Srbiji. Također je najavio kako će ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, čelnicima srpske sigurnosne službe u 90-ima, biti okončano prvostupanjskom presudom do kraja sljedeće godine, ali oni imaju pravo i na žalbu na presudu.

Haški tribunal je Mladića, bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske, prvostupanjskom presudom osudio na doživotni zatvor "zbog genocida u Srebrenici, progona, ubojstava i deportacija Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, teroriziranja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim hitcima i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a kao talaca u vremenu 1991. - 95.", kako se navodi u presudi. Mladićeva obrana uložila je žalbu na tu presudu, a Tužiteljstvo se žalilo što je Mladić prvostupanjskom presudom oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih općina. U Haagu, najranije na proljeća, održat će se usmena rasprava o žalbama, čime će biti okončan žalbeni postupak, a potom će suci vijećati o konačnoj, pravomoćnoj presudi.

Stanišić, bivši načelnik Službe državne sigurnosti Srbije, i Simatović, operativac te službe, optuženi su za progon, ubojstva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Muslimana 1991. - 95. Obojicu su u proljeće 2003. nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića uhitile i izručile u Haag srpske vlasti.

Zločini za koje su optužena obojica počinjeni su, kako se navodi u optužnici, tijekom provođenja udruženog zločinačkog pothvata "čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi ostvarivanja srpske dominacije, a na čelu zločinačkog udruženja bio je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević."

Glavni tužitelj suda u Haagu Serge Brammertz pred Vijećem sigurnosti UN-a, javljaju mediji u Srbiji, "ponovno je osudio negiranje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca diljem bivše Jugoslavije." M.F.
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

VRIJEDNA POTPORA EUROPSKE UNIJE DO 2027.

Dvije milijarde pomoći i zajmovi zapadnom Balkanu

Najčitanije iz rubrike