Sport
DINAMO LOVI EUROPSKO PROLJEĆE

Utakmica karijere za igrače, ali i za Bjelicu
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Pobjeda nad Manchester Cityjem hrvatskom prvaku garantira prezimljavanje u Europi, čak i u Ligi prvaka ako Šahtar ne slavi

Nogometaši Dinama večeras (18.55) na svom Maksimiru protiv Manchester Cityja love drugo uzastopno europsko proljeće, ali i povijesni prvi klupski plasman u nokaut fazu Lige prvaka. O prvom cilju "modri" odlučuju sami, a za drugi im treba i povoljan rasplet drugog susreta skupine između Šahtara i Atalante.


Do takve se situacije momčad Nenada Bjelice dovela nakon odlično odrađenog prvog dijela natjecanja u skupini, ali potom i propuštenih prilika za već osiguranim prolaskom. Hrvatski je prvak u prva tri kola osvojio četiri boda i imao dvije "set-lopte" da se dovede u puno komotniju situaciju večeras. "Gaženje" Atalante (4:0) na startu, potom poraz kod Manchester Cityja (0:2) i remi kod Šahtara (2:2) omogućili su Dinamu da već u drugom susretu s ukrajinskim prvakom riješi pitanje europskog proljeća, pa čak i u Ligi prvaka. Imali su Zagrepčani u tom susretu 3:1 do duboko u sudačkoj nadoknadi, ali su ih Ukrajinci šokirali za 3:3, da bi potom u prošlom kolu bez pravog otpora pali u Milanu protiv Atalante (0:2). Tako su sada pod imperativom pozitivnog rezultata protiv engleskog prvaka, a što će im na kraju biti potrebno ovisit će i o ishodu dvoboja u Harkivu. Ono što je najsigurnije, ali i najteže za Bjeličinu momčad je pobjeda nad "građanima", s kojom je sigurno bar treća, a ako Šahtar ne pobijedi, i druga. Za "modre" je povoljno to što je Manchester Cityju ova utakmice potpuno nevažna jer je već osigurao prvo mjesto skupine, a s obzirom na posrtaje u Premier ligi, gdje zaostaje golemih 14 bodova za Liverpoolom, izvjesno je kako će Pep Guardiola važnije igrače odmoriti za nedjeljni obračun s Arsenalom. Neće u gostujućim redovima sigurno biti ozlijeđenih Laportea, Sanea, Aguera, Stonesa i Davida Silve, kao ni kartoniranog Fernandinha, a nije isključeno ni da još netko od prvotimaca krene s klupe.


Velika je to prilika za Dinamo, ali samo pod uvjetom da ponovi prethodna dva domaća izdanja. Ne smiju si "modri" dopustiti pogreške u predaji lopte, kao ni stalnu opsadu svog gola, kao što je to bilo na Etihadu. Bit će nošeni podrškom punih maksimirskih tribina, koje će priželjkivati reprizu 2015. i slavlja nad Arsenalom, ali si ne smiju dopustiti bezglavo srljanje, koje će gosti znati kazniti, neovisno u kojem sastavu istrčali. Manchester City ima velikih problema s obranom, od ozljeda do poroznosti, jer je devet utakmica zaredom primio bar pogodak. No, ni Bjelica nema idealnu situaciju s posljednjom linijom, u kojoj zbog kartona nedostaju Perić i Theophile-Catherine. Na stopersko će mjesto "upasti" Ademi, a ostaje vidjeti i hoće li trener Dinama ostati na opciji s tri igrača u posljednjoj liniji ili će se opredijeti za četvoricu.


- Ademi je već ovo igrao i dobro funkcionira s Dilaverom. Nemamo tu previše alternativa, jer ovakvu utakmicu moraju igrati iskusni igrači - poručio je Bjelica, otklonivši tako vjerojatno i mogućnost da krene od prve minute s mladim Gvardiolom.
U slučaju remija u Maksimiru, "modre" će tresti nervoza iščekujući rezultat iz Harkiva, gdje im onda za ostanak na trećem mjestu treba remi ili pobjeda Šahtara. Čak i s porazom Dinamo može prezimiti u Europskoj ligi, ali samo u slučaju da Atalanta ne slavi, jer bi tada hrvatski prvak bio izjednačen s ukrajinskim, koji ima bolji međusobni omjer.
Goran Roguljić
 
Rezultati by SofaScore
Najčitanije iz rubrike