Sport
ZADOVOLJSTVO U GRADSKOM VRTU

U Kupu jesenski plan ostvaren, sada treba ostati živ u utrci za drugo mjesto u prvenstvu
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Ulaskom u polufinale Kupa nije obavljen sav posao, jer slijede važni prvenstveni susreti

Došli, vidjeli i pobijedili. Tako bi se najjednostavnije opisao način na koji su nogometaši Osijeka izborili plasman u polufinale Kupa Hrvatske pobijedivši Inter (0:2) na njegovu terenu u Zaprešiću.

Nije to bila nekakva nezaboravna partija bijelo-plavih, ali bila je posve dovoljna za ostvarivanje rezultatskih ambicija. Kako Osijek ove jeseni ne zna pobjeđivati na običan način, i susret u Zaprešiću pružio je neke posebne doživljaje i užitke. Prvo, pogodak Mirka Marića nakon 15 sekundi igre nešto je što se ne doživljava baš svaki dan ili svake sezone, a za stavljanje šlaga na pobjedu pobrinuo se Petar Bočkaj jednim od svojih specijaliteta iz slobodnog udarca.

Rutinska pobjeda
Bio mu je to prvi pogodak ove sezone postignut na taj način, ali treba uzeti u obzir da je plavokosi Osijekov bombarder dva mjeseca bio na bolovanju i svejedno nas je stigao podsjetiti kako to izgleda jednostavno kada on tuče slobodnjake s 20 i više metara. Ovaj je "stavio" s više od 25. Zanimljivo, nakon susreta trener Ivica Kulešević bio je odmjeren u izjavama. Pronašao je i poneku kritiku za igru koju je prikazala njegova momčad, a one su se odnosile na prvi dio susreta, kada je u jednoj fazi utakmice Osijek vrlo opasno živio i izjednačenje je visjelo u zraku. Opet je u glavnoj ulozi kod stvaranja tih problema pred osječkim vratima bio Serder Serderov, koji je u nedavnoj prvenstvenoj utakmici ojadio Osječane "hat-trickom". Ovaj put neugodni Rus nije bio realizatorski tako raspoložen, pa je ili promašivao prilike, ili ga je vratar Ivica Ivušić uspijevao zaustaviti.

- Imali smo određenih problema u prvom dijelu jer nismo bili dovoljno kompaktni i agresivni u sredini terena pa su nam neke njihove dubinske lopte donosile glavobolje. Opet nismo baš bili uvjerljivi ni u defenzivnim prekidima, ali lakše je pričati o problemima i rješavati ih kada pobijediš i plasiraš se u polufinale Kupa. U drugom poluvremenu smo se zgusnuli u sredini i to je odmah onemogućilo domaćina u izgradnji opasnih napada. U drugom dijelu imali smo sve pod kontrolom, a mogli smo i ranije riješiti utakmicu - rekao je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Sve što je trener izrekao apsolutno stoji, no ne bi bijelo-plavi bili bijelo-plavi kada bi ranije riješili sve brige oko pobjednika. Ova jesen, kada oni igraju, predodređena je za natezanje živaca do posljednjih trenutaka utakmice. Opet, iako je rezultatska neizvjesnost potrajala sve do desetak minuta prije kraja i Bočkajeve golčine iz slobodnog udarca, Osijek je u toj utakmici zapravo rutinski pobijedio, što je također iznimka ove polusezone. I gledat ćemo ga u polufinalu Kupa drugu godinu zaredom. To je na kraju dana i najvažnija vijest.

- Ulazak u polufinale nije naš konačni cilj. Imamo velike ambicije u tom natjecanju i vjerujem kako uz malu naklonost ždrijeba možemo napraviti još jedan korak te zaigrati u finalu - poručuje trener bijelo-plavih.

Ta "mala naklonost" ždrijeba znači domaću utakmicu u polufinalu i po mogućnosti izbjegavanje Dinama ako se on bude našao u ždrijebu (utakmica Rijeka - Dinamo igrat će se tek 5. veljače). Inače, termin odigravanja polufinalnih susreta je 12. veljače sljedeće godine.

Fokus na "lokose"
U Zaprešiću se vratio na sustav 4-4-2, a otkrio je i neke dvojbe koje su ga mučile oko igrača u izboru momčadi.

- U kadru imamo samo jednog igrača u veznom redu koji može na traženi način odgovoriti defenzivnijim zadatcima. To je Mihael Žaper, a njega nismo imali na raspolaganju. Svi ostali veznjaci su nam izrazito napadački orijentirani pa nas to i tjera na takav način igre, no u prvom poluvremenu nismo ga kvalitetno odrađivali. U nastavku se slika promijenila. Bili smo aktivniji i daleko opasniji po napadačkim akcijama, pa mislim da smo susret mogli riješiti i prije prekrasnog Bočkajeva pogotka iz slobodnog udarca. Moram pohvaliti Marina Pilja, koji je odradio lavovski posao u sredini terena - kaže strateg osječke momčadi.

Osječanima se stvari opet događaju brzo pa se nemaju previše vremena osvrtati na utakmice iza sebe. Tako je bilo nakon razočaravajućeg remija u Varaždinu, pa je tako i nakon ove pobjede u Zaprešiću. Već u nedjelju u Gradski vrt dolazi Lokomotiva, što je još jedna u nizu važnih utakmica za Osijek, jer mu nudi mogućnost povratka na treće mjesto u prvenstvu.

- Morat ćemo biti bolji nego u Zaprešiću ako želimo pobijediti Lokomotivu. Čeka nas još jedan zahtjevan susret s protivnikom koji je bolje plasiran na tablici od nas - pričao je Kulešević.

Do kraja prvog dijela sezone bijelo-plavima su ostala još dva susreta pred domaćim navijačima. Tjedan dana nakon Lokomotive osječki stadion će na oproštaju od jeseni pohoditi probuđeni Slaven Belupo. Dakle, bijelo-plavi ne smiju ni pomisliti kako su pobjedom u Zaprešiću i prolaskom u polufinale Kupa završili posao za ovu jesen.

- Prosuli smo dosad previše bodova u prvenstvu pa nemamo pravo na krivi korak u preostala dva susreta ove jeseni - upozorava Kulešević.

Bijelo-plavi stoga ni slučajno ne smiju pomisliti kako je prolaskom u polufinale Kupa njihov posao za ovu polusezonu završen. U prvenstvu su još uvijek dužnici, a sada im se nudi prilika u kojoj bi im svih šest bodova iz ta dva susreta omogućilo ostanak pri samom vrhu HT Prve HNL i proljetni napad na drugo mjesto prvenstvene ljestvice. Takav bi rasplet jesenskom dijelu sezone dao palac gore nakon rezultatskih nevera kroz koje je Osijek prolazio.

Dalibor Keler
igra živaca

OSIJEK JE PROŠAO I TO JE NAJVAŽNIJE
Ivica Kulešević

trener NK Osijek

- Morat ćemo biti bolji nego u Zaprešiću ako želimo pobijediti Lokomotivu. Čeka nas još jedan zahtjevan susret s protivnikom koji je bolje plasiran na tablici od nas.
antonio MANCE UPITAN ZA “LOKOSE”
Tek što je trener Osijeka Ivica Kulešević dočekao da mu na raspolaganju budu sve igračke snage, ozljede su počele nagrizati temelje momčadi. Susret s Interom bili su prisiljeni propustiti Mihael Žaper i Ante Majstorović, a još otprije izvan stroja je bio Josip Špoljarić. Žapera je mučila stražnja loža, a Majstrovića zglob. Srećom, te ozljede nisu ozbiljnije i obojica bi trebala biti spremna do nedjelje i susreta s Lokomotivom. Međutim, upitan je za tu utakmicu Antonio Mance. On je u Zaprešiću zaradio neugodan udarac u zglob u jednom sudaru s igračem Intera, u kojem je Osijekov napadač čak zaradio žuti karton, a na kraju je, pokazalo se, u tom dvoboju izvukao deblji kraj. Odmah smo stekli dojam kako je ta javna opomena Manceu bila prestroga, jer je imao želju šutirati na vrata kada mu se pod noge bacio branič domaće momčadi. Možda je Mance napravio prekršaj u toj situaciji, ali žuti karton nije zaslužio, a na kraju se i ozlijedio.
MARIĆEV POGODAK U PET NAJBRŽIH U HR NOGOMETU
Mirko Marić pogodio je Interovu mrežu​ već nakon 15 sekundi igre. Kada se dogode takvi rariteti, onda uvijek treba kopati po statistikama. I prema dostupnim podatcima (samo HNL), taj njegov pogodak ulazi u pet najbržih u domaćem nogometu. Najbrži pogodak postignut je u sezoni 2003./04., a djelo je Edina Šaranovića u susretu Kamen Ingrad - Inter Zaprešić (1:0). Napadaču Veličana trebalo je tek 10 sekundi da pogodi Interovu mrežu. Na drugom mjestu je Mato Jajalo, koji je pogodak u utakmici Slaven Belupo - Zagreb u sezoni 2007./08. zabio za 12 sekundi, a onda slijede tri pogotka među kojima je i Marićev, koji su pali za 15 sekundi igre. Uz napadača Osijeka, to je uspjelo Igoru Mostarliću u porazu njegova Međimurja od Rijeka (2:4) u sezoni 2005./06. te Jeanu Kouassiju za Hajduk u pobjedi nad Lokomotivom u gostima od 4:2 u sezoni 2014./15.
Najčitanije iz rubrike