Svijet
DAVID PETTIGREW KRITIZIRAO DODIKA:

"Ukloniti spomenike Mladiću i Karadžiću"
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Američki profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom sveučilištu Southern Connecticut, David Pettigrew, govoreći o temi "Izdaja ljudskih prava i tranzicijska pravda u BiH“ na skupu u Sarajevu, pozvao je državne institucije da uklone spomen-obilježje Radovanu Karadžiću na studentskom domu na Palama, spomenik u Višegradu "hrabrim braniocima Republike Srpske", spomenik u Trnopolju "srpskim borcima koji svoje živote ugradiše u temelje Republike Srpske" i spomen-ploču kojom se odaje počast Ratku Mladiću na Vracama iznad Sarajeva.


- Spomen-ploča za Mladića je uvreda za više od 11.000 žrtava opsade. U znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, pozivam nadležne organe da uklone spomen-ploču za Mladića. Ovakvim i drugim inicijativama poštovala bi se ljudska prava, a tranzicijska pravda bi još jednom postala moguća u BiH - rekao je Pettigrew, inače i član Upravnog vijeća Studijskog programa za proučavanje genocida na Sveučilištu Yale.
On drži kako "destabilizirajuća retorika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika potkopava institucionalne reforme na državnoj razini te povjerenje građana, što su imperativi za tranzicijsku pravdu". Pojasnio je kako Dodik, kao član Predsjedništva BiH, ruši svaku nadu u tranzicijsku pravdu u BiH "islamofobičnim govorom mržnje, osporavanjem jedinstva države i institucija na državnoj razini, negiranjem genocida u Srebrenici, postavljanjem spomen-obilježja kojima se glorificiraju osuđeni ratni zločinci i zabranom spomen-obilježja žrtvama". M.F.
Najčitanije iz rubrike