Svijet
IZVJEŠĆE PENTAGONA O RUSKOM UTJECAJU

Rusiji najbliži Vučićeva Srbija i Dodikov RS
Objavljeno 28. studenog, 2019.
U izvješću Ministarstva obrane SAD-a, gdje se analiziraju odnosi Rusije sa Srbijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom, navodi se kako je danas Srbija među zemljama zapadnog Balkana "najpopustljivije okruženje kada je riječ o ruskom utjecaju", a rusko-srpska suradnja na vojnom području prije dolaska sadašnjeg predsjednika Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke "bila je na znatno nižoj razini."


Pentagon navodi kako je SNS nakon 2012. "poduzeo korake kako bi povećao vojnu suradnji s Rusijom", što je rezultiralo potpisivanjem ugovora o strateškoj suradnji u studenome 2013. te da "jedino Srbija od zemalja zapadnog Balkana ima potpisane ugovore o suradnji u području sigurnosti", kao i da jedino Srbija sudjeluje najmanje dva puta godišnje na vojnim vježbama s Rusijom i rado prima rusku vojnu pomoć. Kao primjer odanosti Srbije Rusiji, Pentagon podsjeća kako je proslava dana vojske i vojna parada prije četiri godine pomjerena kako bi joj ruski predsjednik Putin mogao nazočiti te nabraja sve ruske donacije Srbiji.
- Postoje dokazi da Rusija podržava separatistički pokret bosanskih Srba na čelu s Miloradom Dodikom, a ruska potpora motivirana je željom da spriječi ulazak BiH u NATO i EU – smatra Pentagon i pojašnjava kako napetost u BiH dodatno potiču odnosi državnih institucija i entiteta Federacija BiH s jedne, i "s druge strane većinsko srpski entitet Republika Srpska‘‘, a Dodik i njegova partija "pružaju Rusiji priliku za destabilizaciju BiH". M.F.
Možda ste propustili...

POZIV NA JAČU OBRANU

Macron: Europa bi mogla umrijeti

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

Najčitanije iz rubrike