Sport
ZLATKO DALIĆ

Nikakvi arapski milijuni ne mogu platiti ovu sreću
Objavljeno 18. studenog, 2019.

Vezani članci

VATRENI OPET NA VELIKOM NATJECANJU

Ljeto 2020. godine: Neka bude kao ono 2018.

DOMAĆINI EURA 2020.

München i Budimpešta najpoželjniji su izbor

Izbornik hrvatskih nogometaša Zlatko Dalić odveo je Hrvatsku na šesto Europsko prvenstvo. Nakon što su kvalifikacije uspješno okončane izbornik je mogao prvi put javno progovoriti o nekim temama koje su izazivale rasprave u javnosti u posljednje vrijeme. Od bogatih ponuda koje su iz arapskog svijeta stizale na njegovu adresu do dvojbe je li se posljednja i odlučujuća utakmica protiv Slovačke trebala igrati na većem stadionu negoli je Rujevica. Naravno, nakon što smo izborili plasman na Euro 2020. više nam ništa ne smeta. Izbornik se prvo osvrnuo na taj odlučujući okršaj sa Slovacima.

- Možda nam nije išlo odmah sve prema planu, ali nakon prvog poluvremena, koje je Slovačka zaključila s minimalnim vodstvom, bilo je važno sačuvati mirnoću. Kada je Vlašić izjednačio, sve nam se otvorilo protiv, ovaj put, zbijenih i dobro organiziranih Slovaka. Igrali smo mi dobro i u prvom poluvremenu, iako smo imali problema s protokom lopte, stvorili smo nekoliko dobrih prilika. Malo me bilo strah jer su Ćaleta-Car i Rebić imali žute kartone, ali dogodilo se da smo nakon prve zamjene i ulaske Brekala odmah počeli postizati pogotke te smo brzo preokrenuli rezultat i osigurali plasman na Euru - rekao je Zlatko Dalić, izbornik naše reprezentacije.

Sada na red dolaze one malo “pikantnije” teme. Mnogo se razglabalo o tome treba li se igrati tako važna utakmica na tako malom stadionu kakav je Rujevica. Dalić je na kraju vrlo džentlmenski odgovornost uzeo na sebe.

- I ja sam bio jedan od tih koji je odlučivao da se igra u cijeloj Hrvatskoj. Vjerojatno je bila i moja pogreška što nisam razmišljao da će posljednja utakmica biti odlučujuća, ali i ne bih htio nekakvu negativu oko toga, ne trebamo se vječno svađati oko nečeg. Tko može biti protiv Rijeke i Rujevice? Tu smo bili u više navrata i uvijek smo imali vrhunske uvjete. Međutim, moramo imati zajednički stav. Odlučujuća se utakmica treba igrati pred 35.000, a ne 7000 ljudi. Ovo će i meni biti škola za ubuduće.

Otkako je s Hrvatskom osvojio drugo mjesto na svijetu, svako malo se pojavljuju priče o bogatim ponudama koje izbornik dobiva s arapskog poluotoka. Dalić je odlučno odbacio mogućnost povratka u klupski nogomet. Bar zasad.

- Tko meni može platiti ponos i sreću koju sada opet osjećam. To nema cijenu, mogu mi nuditi puste milijune, ali ja imam, u ovom trenutku, drukčije ciljeve. Nakon Rusije zadao sam si dva zadatka. Odlazak na Euro 2020. i povratak Hrvatske u Split. Oba sam uspio ostvariti. Idem s Hrvatskom na Euro. Uživam u najljepšim danima svog sportskog života, uživam s hrvatskim narodom.

Svašta je Hrvatska prolazila tijekom ovih kvalifikacija, ali ono što je najvažnije, malo po malo krenula je smjena generacija u reprezentaciji, a da pri tome rezultat nije trpio. Posljednji kvalifikacijski susret naša je reprezentacija odigrala sa smo četiri čovjeka koja su uzela svjetsko srebro.

- Ove su kvalifikacije na kraju ispale najbolje na bodovnom planu, zajedno s onima za Euro 2008. godine. Izgubili smo samo sedam bodova, a i od tih, neke nismo baš morali. Imali smo problema tijekom ovog kvalifikacijskog cikulsa, ali nisam ih želio potencirati. Naravno da mi je drago što smo dobili smo nekolicinu mlađih igrača. Ta svježa krv dobro će nam doći na europskoj smotri. Pripremamo polako teren za budućnost reprezentacije, no okosnica će i dalje biti igrači sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Oni imaju kredit, njima sam zahvalan i oni će kod mene uvijek imati privilegij i prednost, a drugi se moraju izboriti za svoje mjesto pod suncem i stalno se dokazivati. Sada ćemo u miru pristupiti pripremama za Euro. Imamo sedam mjeseci u kojima ćemo vrtjeti sve moguće varijante, a igrači će imati klupsku minutažu kojom će nam se nametnuti - zaključio je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije. D.Keler
I ja sam bio jedan od tih koji je odlučivao da se igra u cijeloj Hrvatskoj. Vjerojatno je bila i moja pogreška što nisam razmišljao da će posljednja utakmica biti odlučujuća
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike