Učionica
OSJEČKA POVJESNIČARKA UMJETNOSTI MEĐU TRIDESETERO STRUČNJAKA IZ CIJELOGA SVIJETA

Deset dana boravila u Londonu u okviru prestižne stipendije Royal Collection Studies
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Doc. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku boravila je u Londonu deset dana u rujnu ove godine u sklopu Royal Collection Studies 2019.

Stipendija je realizirana posredovanjem The Attingham Trusta uz potporu Ministarstva kulture RH i International Trust for Croatian Monuments koji u Londonu vodi Jadranka Lady Beresford-Peirst. Riječ je o prestižnoj stipendiji koja se realizira svake godine u isto vrijeme u kraljevskim rezidencijama u Londonu i oko njega, a dobiva ju tridesetero stručnjaka iz cijeloga svijeta, mahom povjesničara umjetnosti koji se bave proučavanjem umjetničke baštine (povjesničari umjetnosti, kustosi, konzervatori, restauratori, kolekcionari i drugi). Korisnici stipendije u deset dana upoznali su se s pregledom povijesti najvažnijih mecena i ljubitelja umjetnosti te kolekcionara engleske kraljevske obitelji od 15. stoljeća do danas. Predavanja su održavana u izložbenim prostorima, knjižnicama, kabinetima za grafiku, crteže i minijature, zbirkama za srebro i nakit, kraljevskom arhivu, dvorskim vrtovima, crkvama, kapelicama, konzervatorskim radionicama i slično. Stručnjaci za određena područja na čelu s ravnateljicom RCS-a Rebeccom Lyons te tajnicom Sarom Heaton proveli su sudionike kroz Windsor, Westminster Abbey, Tower of London, Hampton Court, Banqueting House, Queen House, Kensington Palace, Frogmore House, Kew Gardens, Buckingham Palace, Greenwich, Marlborough House... Za organizatora su posebno važni osobni susreti i upoznavanja stručnjaka iz cijeloga svijeta.

Stipendija je vrijedno osobno i profesionalno iskustvo koje se pomoću izravnoga kontakta s kraljevskim kolekcijama i iskustvima iz stranih zemalja može primijeniti u očuvanju i komuniciranju bogate kulturne baštine u Hrvatskoj s naglaskom na plemićke kolekcije istočne Hrvatske.
Jasminka NAJCER SABLJAK
Royal Collection Studies

Royal Collection Studies utemeljen je u sklopu Royal Collection Trusta 1996. godine pod pokroviteljstvom Princa Charlesa kao godišnje stipendije koje se financiraju posredovanjem The Attingham Trusta. Cilj je stipendije predstavljanje javnosti kraljevskih kolekcija, razumijevanje njihova nastanka uz prikaz stanja umjetnina i predmeta umjetničkoga obrta te načina njihove zaštite, konzervacije i restauracije. Stipendija se realizira predavanjima kustosa, posjetima kolekcijama i kraljevskim rezidencijama te osobnim susretima s uglednim članovima engleskoga društva kao što su Dean of Windsor, Lord i Lady Houghton te drugi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike