Učionica
IZABRANO NOVO VODSTVO STUDENTSKE UDRUGE ERASMUS STUDENTSKA MREŽA OSIJEK

Realiziraju brojne projekte koji uključuju lokalne i međunarodne studente
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Jedna od najaktivnijih studentskih udruga, Erasmus studentska mreža (Erasmus Student Network – ESN) Osijek, odnedavno ima novo vodstvo.

Naime, svaka godina rada ESN-a Osijek završava izborima i donošenjem novih planova za iduću godinu. Izbori se održavaju u lipnju, a pravo glasa ima svaki aktivni član udruge. Lokalni odbor čine predsjednik, potpredsjednik, predstavnik za odnose s javnošću i tajnik. Ovogodišnji Lokalni odbor čine: Aleksandra Bijelić (predsjednica), Mihaela Kolić (potpredsjednica), Nina Viljanac (predstavnica za odnose s javnošću) i Božo Tadić (tajnik). Njima pomažu vanjski suradnici zaduženi za događaje, partnerstva i različite međunarodne programe cjelokupne mreže, a to su: Ana-Marija Gerić, Karla Špiranec, Lucija Bardić i Marija Kekez.

U posljednjih nekoliko godina u Osijek putem Erasmus+ programa dolazi sve više studenata iz različitih dijelova Europe. Tako je nova akademska godina 2019./2020. započela dolaskom čak 67 Erasmus+ studenata. Za što ugodniji i zanimljiviji semestar te logistiku zaduženi su Služba za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Osijeku i Erasmus studentska mreža Osijek, poznatija pod kraticom ESN Osijek. Osim organizacije i provedbe događanja i brige o međunarodnim studentima, ESN Osijek pomaže lokalnim studentima pri prijavama na Erasmus+ sveučilišne natječaje održavanjem radionica pisanja motivacijskoga pisma i predstavljanjem Erasmus+ programa na događaju Erasmus Cafe.

Nakon ljetne stanke članovi ESN-a Osijek započeli su s pripremanjem događaja za tjedan dobrodošlice Erasmus studenata. Welcome Week započeo je 30. rujna, a završio 6. listopada 2019. Uz događaje u organizaciji udruge, poput Speed Datinga, karaoka i posjeta osječkom Azilu, studenti su imali prigodu posjetiti i HeadOnEast festival. U listopadu su organizirani i posjeti muzejima, međunarodna večera i put u Beograd party-vlakom za sve Erasmus studente u Hrvatskoj. Osim događaja koje ESN Osijek individualno osmišljava, provode se i događaji koji se osmišljavaju na međunarodnoj razini ESN-a. Tako je od 21. do 27. listopada 2019. cijela mreža obilježila Health and Well-being Week radi promoviranja zdravoga načina života. U Osijeku su studenti mogli naučiti plesati Dancehall s Kristinom Jakovčević, mačevati u Mačevalačkom klubu Dmitar Zvonimir ili se pak uputiti na nordijsko hodanje s udrugom Sport za sve Osijek.
Nina VILJANAC
Promocija Sveučilišta i daljnji planovi

Osim rada s lokalnim i inozemnim studentima članovi ESN-a okupljaju se na različitim događajima na nacionalnoj i međunarodnoj razini radi razmjene dobrih praksi, zbližavanja i učenja tzv. mekih vještina. Posljednji takav događaj bio je Central European Platform (CEP) Debrecen, organiziran od 31. listopada do 3. studenoga, na kojem su se okupili članovi podružnica ESN-a iz Srednje Europe. Tamo su ESN Osijek predstavljali potpredsjednica Mihaela Kolić i tajnik Božo Tadić te uz radionice i društvene aktivnosti promovirali Sveučilište u Osijeku i rad ESN-a Osijek. Nakon Debrecena od 8. do 10. studenoga 2019. održana je Nacionalna platforma ESN-a Hrvatska na kojoj će se okupiti sedam podružnica i provesti vikend u Zadru, a upravo je, od 11. do 17. studenoga 2019., u tijeku Culture Week u Osijeku u okviru kojega se održavaju i Slavonska večer i plesne radionice.
Možda ste propustili...