Svijet
NAKON PUTINA MAĐARSKU POSJETIO I ERDOGAN

Budimpešta se pod Orbanom okreće autoritarnim režimima?
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Mađarski premijer Viktor Orban primio je u četvrtak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, tjedan dana nakon što je mađarsku prijestolnicu posjetio ruski šef države Vladimir Putin, što hrani špekulacije da se mađarski šef vlade sve više okreće autoritarnim režimima.


Erdogan je u Budimpešti u službenom posjetu bio prije godinu dana, i to je bio njegov posljednji bilateralni susret u nekoj zemlji Europske unije, jer većina europskih čelnika jasno pokazuje svoje rezerve prema turskom predsjedniku, koji doživljava kritike zbog svojeg antidemokratskog ponašanja.


Odnosi su se samo pogoršali s vojnom ofenzivom koju je Ankara pokrenula početkom listopada na sjeveroistoku Sirije.


Turska je optužena da slabi borbu protiv raspršenih elemenata Islamske države, usmjeravajući se na kurdsku miliciju YPG, koja je bila snažan čimbenik borbe protiv džihadista IS-a.


Ali Budimpešta je, za razliku od ostalih europskih glavnih gradova, prihvatila argumente predsjednika Erdogana, ocijenivši da je vojna ofenziva u interesu Europe kako bi se izbjeglo povećanje broja izbjeglica koji napuštaju Tursku.


Na sastanku u Kazahstanu u listopadu Erdogan je osobno zahvalio mađarskom čelniku na njegovoj potpori.


Nekoliko tisuća prosvjednika očekuje se u četvrtak u mađarskom glavnom gradu, na poziv više organizacija civilnog društva "solidarnih s kurdskim narodom i protiv primanja diktatora" u Mađarskoj.


Orban i Erdogan trebali bi poslijepodne održati konferenciju za novinare.


Orban je u srpnju 2018. bio jedan od rijetkih europskih dužnosnika koji su nazočili svečanosti inauguracije turskog čelnika na njegov drugi mandat.


U međuvremenu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da Sjedinjene Države ne ispunjavaju svoju obvezu potiskivanja kurdske milicije iz pograničnog područja u Siriji, zbog čega će on to pitanje idućeg tjedna postaviti predsjedniku Donaldu Trumpu. Turska je prije mjesec dana u Siriji počela ofenzivu protiv kurdske milicije YPG i ovladala teritorijem od 120 kilometara, a s Amerikancima, kojima su Kurdi bili saveznici u ratu protiv džihadističke Islamske države (IS), dogovorila je da da će YPG biti potisnut. "Oni koji su nam obećali da će se YPG... povući u roku od 120 sati nisu ostvarili taj cilj", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare. Taj rok naveden je u američko-turskom sporazumu iz listopada i o njegovoj provedbi Erdogan planira razgovarati s Trumpom 13. studenoga. H
Možda ste propustili...

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

TEMELJNE VRIJEDNOSTI HUMANOSTI U OPASNOSTI

Ratovi i autoritarne vlade prijetnja ljudskim pravima

Najčitanije iz rubrike