Svijet
U NEREDIMA STRADALO NAJMANJE SEDMERO LJUDI

Čile produljuje izvanredno stanje
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Čileanska vlada produljit će izvanredno stanje u gradovima na sjeveru i jugu zemlje nakon što je u valu nasilja i podmetnutim požarima tijekom vikenda stradalo najmanje sedmero ljudi, izjavio je ministar unutarnjih poslova.


Odluka o produljenju izvanrednog stanja donesena je zbog "eskalacije nasilja i vandalizma", kaže ministar Andres Chadwick, navodeći podatak o 70 "teških nasilnih incidenata" koji su se dogodili u nedjelju, uključujući 40 slučajeva pljački supermarketa i drugih kompanija. Glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi, čiji je okidač bilo podizanje cijena karata u metrou. Naknadno su se na meti prosvjednika našli i visoki troškovi života i nejednakost te ekonomski model, u kojemu su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizirani. Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u subotu je poništio odluku o podizanju cijene karata, ali je uveo izvanredno stanje u Santiagu, gradu s više od sedam milijuna stanovnika.
Na ulicama Santiaga trenutačno je 10.500 vojnika i policajaca te će njihov broj prema potrebi biti još i veći, izjavio je u nedjelju ministar unutarnjih poslova. "Suočeni smo s pravom eskalacijom koja je nedvojbeno organizirana kako bi nanijela ozbiljnu štetu našoj zemlji i životima svih njezinih građana", ustvrdio je Chadwick. U incidentima povezanim s prosvjedima poginulo je sedmero ljudi, kazao je ministar, ne navodeći detalje. H
Najčitanije iz rubrike