Učionica
MEĐUNARODNI USPJEH ZNANSTVENICE ODJELA ZA BIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Rezultati istraživanja osjetljivosti gmazova na klimatske promjene objavljeni u časopisu Nature Communications
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Sudjelovanje znanstvenika u međunarodnim timovima istraživača često rezultira zajedničkim publikacijama, a važnost rezultata najčešće određuje vrijednost i važnost časopisa u kojem će oni biti obavljeni.

Znanstvenica Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku dr. sc. Olga Jovanović Glavaš sudjelovala je u istraživanju osjetljivosti fiziologije guštera na klimatske promjene, a istraživanje je provedeno na području više zemalja, uključujući i Hrvatsku. Jedan od najvažnijih rezultata toga istraživanja opovrgavanje je uvriježenoga mišljenja da su na klimatske promjene najosjetljiviji gušteri tropskoga pojasa. Naime, u okviru toga rada istraživači su dokazali da su potpuno jednako, ako ne i više, na klimatske promjene osjetljivi i gušteri prilagođeni životu u hladnijim područjima. Naime, ti gušteri imaju smanjenu toleranciju na porast temperature i smanjenje vlage što su upravo posljedice promjena klime. Ta su nova saznanja dodatni elementi u planiranju i upravljanju zaštite prirode i prilagođavanja klimatskim promjenama na svjetskoj razini.

Gušteri su važan dio prehrambenih lanaca i bitan čimbenik stabilnosti nekih ekoloških sustava. Predikcijski modeli posljedica promjene klime na ekološke sustave sada imaju nove čimbenike zbog kojih će postati još precizniji zahvaljujući istraživanju čiji su rezultati objavljeni i u uglednom časopisu Nature Communications.
Branimir K. HACKENBERGER
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. VLADO GUBERAC, REKTOR SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Sveučilište ulaže maksimalne napore kako bi akademski obrazovane mlade ljude zadržalo u Osijeku i istočnoj Hrvatskoj

PRVO PREDAVANJE U SKLOPU 8. CIKLUSA PROJEKTA OTVORENI ČETVRTAK

Govorila na temu etike skrbi i empatije u obrazovanju

UVODNE AKTIVNOSTI U NOVOJ AKADEMSKOJ GODINI NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Dan brucoša pretvoren u Tjedan brucoša na EFOS-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana