Sport
MEŠTROVIĆ VIŠE NE “LUTA” EUROPOM U BJESOMUČNOJ POTRAZI

Ivica Kulešević polako, ali
sigurno, stječe povjerenje
klupskog čelništva
Objavljeno 1. listopada, 2019.
Konačna će odluka o novom šefu struke najvjerojatnije biti donesena tek nakon susreta protiv Gorice

Nakon visoke pobjede nogometaša Osijeka u Koprivnici pod vodstvom v.d. trenera Ivice Kuleševića priča oko izbora novog trenera bijelo-plavih ušla je u novo poglavlje. Osječki klub sad više Skenderovog nasljednika ne traži samo u inozemstvu.

Kuleševićevih 12:0 u dvije utakmice jednostavno nije moglo, niti smjelo, proći nezapaženo kod klupskih čelnika. Uostalom, sada je situacija takva da nema potrebe za bjesomučnom jurnjavom kada je u pitanju izbor trenera. Posve je jasno kako je Kulešević skrenuo pozornost na sebe. Ne samo zbog rezultata, nego i zbog svježih ideja koje je implementirao u igru.

Nastavak v.d. mandata
Nakon uvjerljivih pobjeda u Vukovaru i Koprivnici ima logike Kuleševiću pružiti nastavak mogućnosti za dokazivanje. Uostalom, sam predsjednik Ivan Meštrović poručio je kako "usporava" potragu za novim trenerom. Uostalom, nije tajna kako bi Meštrović na klupi bijelo-plavih uvijek radije vidio domaćeg nego stranog stručnjaka, a ako je moguće da on bude i Osječanin - tim bolje. No, nakon što su potrošena dva domicilna trenerska rješenja u Gradskom vrtu odlučili su zauzeti malo oprezniji pristup prije negoli se odluče kojim će smjerom, po pitanju struke, krenuti dalje. Stranac više nije prioritet i neće ni biti, ako Kulešević, koji će gotovo sigurno voditi momčadi i protiv Gorice, dovede Osijek do pobjede i u tom susretu. U tom bi slučaju prefiks v.d. ispred njegovog imena vrlo vjerojatno nestao.

- Predsjednik trenutačno prati razvoj situacije i donijet će najbolju odluku u interesu kluba kada je u pitanju novi trener. Uvjerljiva pobjeda u Koprivnici dala nam je još malo prostora za razmišljanje uoči konačne odluke. Uostalom, nismo mi bez trenera. Kulešević je tu, uspio je vratiti balans, momčad je u dobrom raspoloženju, pa nemamo razloga za žurbu oko imenovanja novog trenera. Sve su opcije oko izbora i dalje otvorene - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

U toj novonastaloj situaciji sigurno će biti dosta onih koji će predsjedniku Ivanu Meštroviću zamjeriti promjenu razmišljanja. Pompozno je najavljivao stranog trenera zvučnog imena, a na kraju bi se ipak opet mogao opredijeliti za domaću opciju. Predomišljanje zapravo uopće ne bi trebalo biti problem, jer postoji jedna dobra izreka: "Čovjek koji se nije predomislio, vjerojatno nikada ni niti mislio". Meštrović je "skidanjem noge s papučice gasa", kada je u pitanju potraga za novim trenerom samo pokazao osjećaj za aktualni trenutak vezan uz trenera i momčad. Prva reakcija momčadi na Kuleševićeve ideje bila je odlična, pa zbog toga mora zaintrigirati čelne ljude kluba. Ne treba smanjivanje intenziteta potrage za trenerom doživljavati kao korak unatrag, nego isključivo samo kao svojevrsni "time-out" prije negoli se pojavi "bijeli dim".

Gorica će dati odgovor
Usuđujemo se prognozirati kako će susret protiv Gorice sigurno dati odgovor na pitanje oko imena novog trenera. Za Kuleševića bit će to svojevrsna "kvalifikacijska utakmica". Ako Osijek pobijedi, ostat će na klupi, a ako ne - onda će se potražiti drugo, vjerojatno inozemno rješenje. Uostalom, nakon susreta protiv Gorice slijedi stanka u prvenstvu, a "teoretičari zavjere" već su postavili priču o tome kako se sada zapravo kupuje vrijeme s nadom da će Igor Bišćan omekšati stav i ipak prihvatiti ponudu koju mu je Osijek poslao odmah nakon njegovog povlačenja s klupe Rijeke. A vrag će ga znati, možda i ta teorija nije bez temelja. Uglavnom, Kulešević je zasad dobro iskoristio pruženi mu prst od kluba. Još nije uzeo cijelu ruku, ali već nakon Gorice moglo bi se dogoditi i to. Ovo je trenutak u kojem NK Osijek ne donosi samo odluku o trenerskom imenu, nego i odluku o tome kakav ćemo nogomet gledati u nastavku ove sezone. Osječka publika nikada nije voljela tvrde i teške taktičke utakmice gledati u nizu. Postoje susreti u kojima se bijelo-plavi jednostavno moraju tako postaviti, ali postoje i oni drugi gdje se, osim pobjede, očekuje ponešto nogometne magije i užitka. Osijek ima igrače koji su u stanju to učiniti, ali ako ih se uporno drži čvrsto "okovane" u rigidnim taktičkim okvirima, teško će to pokazati. Zato nas mogućnost da kormilo Osijeka preuzme talijanski trener zapravo ne oduševljava. Stručnjaci s Apenina nisu baš poznati po poticanju lepršavog i atraktivnog nogometa. Skloniji su opreznijim varijantama igre, a baš to se Skenderu dosta zamijeralo u njegovom kratkom opusu na klupi bijelo-plavih. Kulešević je pokazao drugačije tendencije. Ne samo sada, nego i u prvom mandatu kada je imao daleko slabiju momčad i neusporedivo nestabilniju situaciju u samom klubu. I tada nije prezao od ofenzivnih ideja. Kako god bilo, očito je kako v.d. trenera polako, ali sigurno, stječe povjerenje klupskih čelnika. I to radi tamo gdje se ono i treba - na terenu. Iako postoje i razmišljanja kako pobjede protiv Vuteks Sloge i Slaven Belupa nisu nešto zbog čega bi trebalo modificirati kurs oko izbora novog šefa struke. Međutim, ne bismo se do kraja složili s takvim stajalištem. Koprivnica je za bijelo-plave već dosta dugo vrlo sklisko gostovanje. Osječani su tamo lako pobjeđivali prije 20 godina kada je Slaven Belupo tek ušao u ligu na prijelazu stoljeća. Otad, i kad bi pobjeđivali, samo im je jednom uspjelo to činiti s više od jednog pogotka razlike. Prošle jeseni je bilo 2:0. Zbog toga ovih 4:0 kojima je Osijek u nevjerici ostavio domaće navijače u Koprivnici, ima ozbiljnu težinu. To je rezultat koji zaslužuje pozornost, a samim time i onaj koji je pripremao i vodio momčad do takve pobjede.

Ipak, zbog tih određenih prijepora možda je najpametnije pričekati još malo prije konačne odluke o novom treneru. Jedno je sigurno, histerija koja je vladala oko izbora novog šefa struke posljednjih dana može prestati, jer se gotovo sigurno po tom pitanju ništa neće promijeniti do kraja ovog tjedna. U svlačionici će glavnu riječ voditi Ivica Kulešević s prefiksom v.d.

Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
KULEŠEVIĆU “LEŽE” KOPRIVNIČANI
Slaven Belupo druga je momčad u HNL-u s kojom se Ivica Kulešević, kao trener Osijeka, sastao dvaput. Prije njih to je bila samo Rijeka. I Kulešević se može pohvaliti kako mu koprivnička momčad leži. Naime, u obje utakmice pod njegovim vodstvom Osijek je Slaven Belupu uvalio po četiri pogotka. Prvi sudar s “farmaceutima” Kulešević je na klupi imao 16. veljače 2014. godine, u Gradskom vrtu. Tada je pobjeda Osječanima bila prijeko potrebna, a susret je završio s 4:1 u njihovu korist. Strijelci su tada bili Cesarec, Dugandžić, Šorša i Josip Barišić. Pet i pol godina kasnije Kuleševićeva momčad isporučila je još uvjerljiviji trijumf i to postignut u gostima.
Mogućnost da kormilo preuzme Talijan baš ne oduševljava, jer oni nisu zagovornici atraktivnog nogometa
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike