Svijet
SJEDINJENE DRŽAVE NAJAVILE NOVE MJERE:

Iranu najstrože sankcije ikada uvedene nekoj zemlji
Objavljeno 21. rujna, 2019.
Sjedinjene Države najavile su petak nove mjere protiv iranske Središnje banke i suverenog fonda Teherana za "financiranje terorizma", koje je američki predsjednik Donald Trump predstavio kao "najstrože sankcije ikada uvedene nekoj zemlji".


Upravo smo odredili sankcije iranskoj Središnjoj banci, rekao je američki predsjednik iz Ovalnog ureda. To je njihov središnji bankarski sustav, a radi se o sankcijama najviše razine. Američki ministar financija Steven Mnuchin objasnio je da se cilja na "posljednji izvor prihoda iranske Središnje banke i Nacionalnog fonda za razvoj, njihov suvereni fond koji će biti odsječen od našeg bankarskog sustava". "To znači da više neće biti novca za Čuvare revolucije, elitnu vojsku iranske vlasti, za financiranje terorizma", dodao je. Te nove kaznene mjere uvode se nakon napada u subotu na naftna postrojenja Saudijske Arabije, za koje Washington tvrdi da su ih izveli Iranci, što Teheran niječe.
Saudijska Arabija u petak je provela medije kroz napadnuta postrojenja, u vrijeme dok Iran prijeti osvetom ako se rast napetosti pretoči u napade. Saudijci smatraju zračne napade 14. rujna na postrojenja Khurais i Abqaiq ispitom volje svijeta da održi međunarodni red. To je bila najveća agresija na zaljevsku naftnu infrastrukturu otkad je Saddam Hussein 1991. zapalio kuvajtska naftna polja. H/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana