Svijet
IZBORI U IZRAELU

Netanyahu se u tijesnoj utrci bori za politički opstanak
Objavljeno 19. rujna, 2019.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu bori se za politički opstanak nakon što su izlazne ankete izbora održanih u utorak pokazale tijesnu utrku i izmicanje moći izraelskom vođi nakon deset godina provedenih na vlasti.

Netanyahuov glavni protivnik, centrist Benny Gantz rekao je u srijedu kako se prema izlaznim anketama čini da je najdugovječniji izraelski vođa poražen, ali da treba pričekati službene rezultate. Netanyahu nije proglasio pobjedu niti poraz već je rekao da čeka rezultate u obraćanju svojoj desnoj stranci Likud. Njegovo neuspješno sastavljanje vlade nakon izbora u travnju dovelo je do novih izbora u utorak.

Bivši zapovjednik oružanih snaga Gantz poručio je svom centrističkom savezu Plavih i bijelih da se čini da su "ispunili svoju misiju" i obećao da će raditi na formiranju vlade nacionalnog jedinstva. Netanyahu, čini se, "nije uspio u svojoj misiji" osvajanja petog mandata, rekao je 60-godišnji Gantz.

Službeni rezultati izbora mogli bi se znati za više od tjedan dana, ali, kako Knesset bude objavljivao djelomične rezultate, bit će jasnija slika.

Stranka Likud trebala bi dobiti između 31 i 33 mjesta od ukupno 120 u Knessetu, izraelskom parlamentu, a centristički savez Plavih i bijelih između 32 i 34 mjesta. Ni jedna stranka nema dovoljno podrške za dobivanje 61 mandata potrebnog za sastavljanje vlade. Likud bi za desnu koaliciju mogao dobiti do 55 mandata, dva manje nego što su mu predviđale ranije izlazne ankete, a savez Plavih i bijelih najviše 59 za vladu lijevog centra. Bivši ministar obrane Avigdor Lieberman, predsjednik desničarske stranke Israel Beitenou, koja bi mogla presuditi u sastavljanju nove izraelske vlade, pozvao je u utorak navečer na formiranje vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušle stranke Netanyahua i Gantza.

"Imamo samo jednu mogućnost, a to je formiranje široke i liberalne vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušli Israel Beitenou, Plavo-bijela stranka i Likud", rekao je Lieberman. Njegova nacionalistička stranka Israel Beiteinou, koja dobiva osam do 10 mjesta, mogla bi imati presudnu ulogu u sastavljanju nove vlade.

Dobar rezultat postigla je i Zajednička arapska lista koja bi trebala dobiti 13 do 15 zastupničkih mjesta, u usporedbi s prethodnim izborima na kojima su različite stranke izraelskih Arapa dobile ukupno deset mjesta.

Parlamentarni izbori održani u utorak drugi su u pet mjeseci u Izraelu. “Mi smo u gospodarskoj i sigurnosnoj krizi i zemlji treba široka vlada”, rekao je Lieberman pozivajući izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina da do kraja tjedna pozove Netanyahua i Gantza kako bi se dogovorili. H
KONTROVERZE
Netanyahu je izraelski premijer s najdužim stažem, ali u travnju je pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri, kada nije uspio sastaviti novu vladu iako su Likud i njegovi saveznici osvojili većinu parlamentarnih mandata. Ne želeći riskirati da predsjednik Reuven Rivlin ponudi mandat za sastav vlade nekom drugom, Netanyahu, koji bi u idućim tjednima mogao biti optužen za korupciju, odlučio se na nove izbore. Netanyahuovo kontroverzno obećanje da će anektirati trećinu Zapadne obale ako pobijedi na izborima, tema je koja je dominirala posljednjim danima kampanje. “Ako netko može utjecati na predsjednika Trumpa, Kongres i američko javno mnijenje, to je snaga”, kazao je Netanyahu u televizijskom intervjuu u petak u kojem je nastojao ispolirati svoju vjerodostojnost. “Što mislite kako sam postigao sve ovo? Iskustvom”, kazao je.

Iskustva, ali na pitanjima sigurnosti, ima i njegov rival Gantz, koji se prikazuje kao osoba koja će vratiti dignitet funkciji premijera, u očitoj referenci na sumnje u korumpiranost njegova protivnika. “Ovdje sam da promijenim zemlju. Bibijev kraj nužan je dio toga”, kazao je koristeći se Netanyahuovim nadimkom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana