Sport
PROVJERE HRVATSKIH ODBOJKAŠICA

Bugarke su pokazale hrvatskom izborniku tko može na Euro
Objavljeno 21. srpnja, 2019.
Naše reprezentativke ostavile bolji dojam u prvom ogledu, u kojem su četiri seta riješile u svoju korist

Udomaćile su se već hrvatske odbojkašice u gradu na Dravi, gdje se marljivo pripremaju za predstojeće Europsko prvenstvo, koje kreće za mjesec dana. Nešto manje od dva tjedna naše su reprezentativke odrađivale dvodnevni trenažni proces, a na red su napokon stigle i prijateljske utakmice.


Proteklog vikenda istrčale su u dva neslužbena susreta, a s druge strane mreže bila je Bugarska, koja se također priprema za eurosmotru. Stoga je bilo zanimljivo vidjeti čime raspolažu obje selekcije, a, naravno, nas je zanimalo što može Hrvatska u ovome trenutku. Bilo je jasno da se u dvije utakmice neće primarno juriti rezultat, iako nije loše za samopouzdanje da upišeš poneku pobjedu, makar je riječ o prijateljskim okršajima. Ovi u maloj dvorani Gradski vrt bili su žestoki, na trenutke i vrlo kvalitetni, iako je vidljvo da oba izbornika do kraja priprema čeka još dosta posla.


Naš je izbornik ove provjere iskoristio kako bi isprobao svih 16 igračica, koje trenutno ima na raspolaganju. Donedavno ih je bilo 17, ali ozljeda stopala izbacila je trenutno iz procesa Emu Strunjak, koja bi se trebala oporaviti najkasnije za desetak dana.


S obzirom na to da raspolaže proširenom kadrom, bilo je za očekivati da će Santarelli dati minutažu svim igračicama. U prvoj utakmici odrađena su četiri seta, sva su pripala Hrvatskoj, a ukupno je 12 igračica osjetilo parket. Tri uvodna seta ipak je odradilo samo sedam igračica (Sain, Mlinar, Deak, Dumančić, Fabris, Šamadan i Ikić), očito je riječ o postavi koja trenutno najbolje kotira u zamislima našeg stručnog stožera. U dva uvodna seta stanje na parketu bilo je poprilično izjednačeno, bilo je i trenutaka kada je Bugarska bolje igrala i vodila, ali u završnicama je naša selekcija ipak manje griješila. Nakon toga su se Hrvatice, očito, malo opustile, zaigrale rasterećenije, pa treći set nije ponudio neizvjesnost. U četvrtrom su slijedile i izmjene, uz Sain i Dumančić, ušle su Butigan, Štimac, Luketić, Gamma i Klarić, koje su zadržale i potvrdile dominaciju na parketu.


Jasno je da je drugog dana naš izbornik napravio više izmjena negoli u subotnjem ogledu, samo je Dumančić zauzela mjesto na "srednjaku" u našoj postavi, koju su još činile Butigan, Božičević, Štimac, Pavičić, Gamma i Klarić. Bugarke, očito malo odmornije, bolje su odradile dva seta, a izdanje naših u prvom naljutilo je Santarellija, koji je nakon 0:2 dodatno "zamiksao" postavu i to se odrazilo na rezultat, te popravilo dojam. Dobili smo set, mogli i četvrti, ali raspoložena Paskova nije dopustila da Hrvatska upiše i drugu pobjedu.
U našem porazu participiralo je 11 igračica (Sain, Mlinar, Ikić, Šamadan i Deak bez minute), a sada ostaje vidjeti koje će tri otpasti uoči puta u Slovačku.
Nino Benčina
PRVA UTAKMICA

HRVATSKA – BUGARSKA 4:0

OSIJEK – Mala dvorana Gradski vrt. Gledatelja: 100. Suci: Horvat i Astaloš

HRVATSKA: Sain (L), Stanović, Butigan 1, Božičević (L), Štimac 3, Luketić 2, Pavičić, Mlinar 12, Ikić 10, Gamma 4, Dumančić 7, Fabris 16, Šamadan 9, Brčić, Deak 1, Klarić 3

BUGARSKA: G. Dimitrova 11, N. Dimitrova 17, Petrova (L), S. Dimitrova, Paskova 15, Kitipova 3, Barakova, M. Todorova 4, Karakaševa 5, Z. Todorova (L), Vasileva 7, Bečeva, Čauševa, Krivošijska

REZULTAT PO SETOVIMA: 27:25, 26:24, 25:21, 25:20



DRUGA UTAKMICA

HRVATSKA – BUGARSKA 1:3

OSIJEK – Mala dvorana Gradski vrt. Gledatelja: 50: Sutkinje: Šarić i Ivanić

HRVATSKA: Sain, Stanović 7, Butigan 11, Božičević, Štimac 4, Luketić 6, Pavičić 2, Mlinar, Ikić, Gamma 12, Duamnčić 4, Fabris 1, Šamadan, Brčić, Deak, Klarić 12

BUGARSKA: G. Dimitrova 6, N. Dimitrova 9, Petrova, S. Dimitrova, Paskova 24, Kitipova 4, Barakova 3, M. Todorova 10, Karakaševa 3, Z. Todorova, Vasileva 8, Becheva, Čauševa, Krivošijska

REZULTAT PO SETOVIMA: 11:25, 17:25, 25:18, 21:25
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike