Svijet
HORMUŠKI TJESNAC

Odnose Irana i Zapada zatežu zapljene tankera
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem

Ujedinjena Kraljevina iransku je zapljenu naftnog tankera u Hormuškom tjesnacu, koji je plovio pod britanskom zastavom, nazvala "neprijateljskim činom" i odbacila tvrdnje Teherana da je brod sudjelovao u pomorskoj nesreći.

Iranska novinska agencija u petak je objavila da su brod Stena Impero pripadnici iranske Revolucionarne grade zauzeli nakon što se u Hormuškom tjesnacu sudario s iranskim ribarskim brodom, čiji je poziv u pomoć potom ignorirao. Garda je objavila videosnimku zauzimanja broda, a njezin glasnogovornik, general Ramezan Sharif, rekao je da je brod zauzet unatoč "otporu i upletanju" britanskog ratnog broda koji ga je pratio, iako se na snimci britanski ratni brod ne vidi. Britanska ministrica obrane Penny Mourdant incident je nazvala neprijateljskim činom, a ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je da je u telefonskom razgovoru iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu rekao da je "silno razočaran" zbog iranske zapljene britanskog tankera. U pismu Vijeću sigurnosti UN-a i glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu London je ustvrdio da su brodu iranske snage prišle dok je bio u teritorijalnim vodama Omana te da je njihova akcija bila "nezakonita intervencija". "Prema međunarodnom pravu ne može se ometati pravo prolaza te je stoga iranska akcija nezakonito upletanje", stoji u pismu, prenijela je agencija Reuters.

Europska unija u subotu je izrazila "veliku zabrinutost" zbog zapljene britanskog tankera u Hormuškom tjesnacu te upozorila na opasnost "nove eskalacije". SAD je već u petak osudio nasilne metode Irana, a u subotu objavio da američki nenaoružani izviđački zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca prati stanje te da je u stalnom kontaktu s američkim brodovima u tom području.

Treba podsjetiti kako je u petak Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produljiti zadržavanje iranskog tankera Grace 1, kojega su britanske pomorske snage zaplijenile 4. srpnja pod sumnjom da je krijumčario naftu Siriji i kršio sankcije EU-a. Iran je odgovorio da će uzvratiti te su tri dana poslije iranski brodovi pokušali blokirati tanker u britanskom vlasništvu pri prolasku kroz Hormuški tjesnac, no povukli su se suočeni s britanskim ratnim brodom Britanske kraljevske mornarice. Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa SAD-om koji mu je obnovio sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

I.Mikulić/Hina
Sva 23 člana posade na sigurnom
Od 23 člana posade tankera Stena Impero u vlasništvu švedskog brodara 18 je indijskih državljana, među njima kapetan, objavio je Iran. Ostala tri pomorca su Rusi te po jedan Latvijac i Filipinac. Šef lučke uprave u provinciji Hormuzgan - Alahmorad Afifipur izjavio je u nedjelju iranskoj televiziji kako je posada tankera sigurna i da su sva 23 člana posade u luci Bandar Abas dobrog zdravlja. Iz tvrtke Stena Bulk sa sjedištem u Švedskoj, u čijem je vlasništvu tanker, rekli su u subotu da će poslati službeni zahtjev za posjet posadi. Dodali su u priopćenju da je Iran zatražio slanje službenog zahtjeva za posjet. Latvijska ministrica vanjskih poslova navela je da njezina zemlja čini sve da oslobodi svojeg državljanina.
Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

Najčitanije iz rubrike