Učionica
10. MEĐUNARODNI KONGRES I 12. HRVATSKI KONGRES O BRAŠNU I KRUHU

Predstavili najnovija dostignuća u znanosti i tehnologiji žitarica
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Deseti međunarodni kongres „Flour-Bread ‘19“ i dvanaesti hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna „Brašno-kruh ‘19.“ održan je od 11. do 14. lipnja 2019. u Hotelu Osijek.

Kongres su organizirali Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek (PTFOS), međunarodna udruga za kemiju i tehnologiju žitarica (ICC), Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), međunarodna udruga ISEKI Food Association (IFA) i međunarodna udruga Global Harmonization Initiative (GHI). Pokrovitelji Kongresa bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo zdravstva, Županija osječko-baranjska, Grad Osijek, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca.

Ove je godine kongres „Flour-Bread ‘19“ proslavio svoj 10. međunarodni jubilej okupivši više od 250 znanstvenika i stručnjaka iz ukupno 15 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Francuska, Hrvatska, Litva, Njemačka, Mađarska, Poljska, Kosovo, Srbija, Slovenija, Turska, Ukrajina i SAD), a sve u cilju promicanja najnovijih dostignuća u znanosti i tehnologiji žitarica. Znanstveni program Kongresa obuhvatio je šest plenarnih i 11 pozvanih predavanja te 14 usmenih i 53 posterska priopćenja. Uz bogat znanstveni program, stručni je dio kongresa obuhvatio tri radionice: „Recite da doniranju hrane“, „Nova pravila za označavanje zemlje podrijetla glavnog sastojka hrane” te „Kako sniziti glikemijski indeks proizvoda na bazi žitarica?“ na kojima je održano ukupno pet stručnih predavanja.

U sklopu kongresa održan je sastanak predstavnika međunarodne udruge Global Harmonization Initiative kao i završna konferencija projekta „Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare“ na kojem je PTFOS sudjelovao kao partner. Također, predstavljeno je ukupno 13 izlagača laboratorijske i procesne opreme. Prigodom jubileja Organizacijski odbor na svečanom je zatvaranju dodijelio priznanja pojedincima, organizacijama te tvrtkama za dugogodišnju potporu Kongresu.
Tomislav Levak
Nagrade za tri najbolja posterska priopćenja

Na Kongresu su tradicionalno dodijeljene i nagrade za tri najbolja posterska priopćenja. Dobili su ih Urszula Kaim, Joanna Harasym i Agnieszka Orkusz (Poljska): „Important nutritional ingredients of gluten-free bread with pseudocereals“; Silvija Šafranko, Ana-Marija Cikoš, Marija Banožić, Anamarija Stanković i Stela Jokić (Hrvatska): „An image processing approach for color-based sorting and counting of selected cereals“ te Antun Jozinović, Tanja Cvetković, Jasmina Ranilović, Irena Vađunec Bajrić, Nela Nedić Tiban, Đurđica Ačkar, Jurislav Babić i Drago Šubarić (Hrvatska): „Properties of directly expanded corn snack products enriched with lyophilized tomato pomace“.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike