Svijet
I DALJE NAPETO U ZALJEVU

SAD izveo računalne napade na iranske lansirne sustave
Objavljeno 24. lipnja, 2019.

Sjedinjene Države prošlog su tjedna izvele računalne napade na iranske sustave lansiranja raketa i na špijunsku mrežu, nakon što je Teheran srušio američku bespilotnu letjelicu.


Američki predsjednik Donald Trump u posljednji tren opozvao je planirane zračne udare na Iran nakon rušenja tog izviđačkog drona 20. lipnja. No u tajnosti je ipak odobrio protuudar u obliku računalnih napada na iranske obrambene sustave, pišu Yahoo! News i Washington Post.


Washington Post navodi da su na udaru jednog od takvih napada bila računala za kontrolu lansiranja projektila i raketa. Yahoo! News piše pak da je drugi hakerski napad bio uperen protiv špijunske mreže koja nadzire prolazak brodova kroz Hormuški tjesnac. Prema pisanju WP-a, te hakerske napade koji su isplanirani prije nekoliko tjedana američki vojni dužnosnici bili su predložili kao odgovor na napade na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu. Washington optužuje Iran za te napade, ali Teheran niječe bilo kakvu umiješanost. Američki ministar obrane nije na upit AFP-a htio ništa komentirati.


Teheran je još 2010. optužio SAD i Izrael da su u jeku krize zbog iranskog nuklearnog programa stvorili moćni računalni virus Stuxnet koji je zarazio više tisuća njegovih računala i blokirao centrifuge za obogaćivanje uranija.


Donald Trump u subotu je najavio da u ponedjeljak uvodi nove "velike" sankcije Iranu koji je pak upozorio SAD da će svaki, pa i najmanji napad na njegov teritorij imati razorne posljedice za njegove interese u regiji.


Svaki sukob u Zaljevu može se nekontrolirano proširiti, rekao je viši iranski vojni zapovjednik, a prenosi ga u nedjelju poluslužbena novinska agencija Fars. "Izbije li sukob u regiji, ni jedna zemlja neće moći upravljati njegovim djelokrugom i vremenom", rekao je general Golami Rašid i dodao: "Američka vlada mora odgovorno postupati da zaštiti živote američkih vojnika izbjegavanjem pogrešnog postupanja u regiji."


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u nedjelju je upozorio da je iznimno važno izbjeći "bilo kakav oblik eskalacije" u Zaljevu. "Svijet si jednostavno ne može priuštiti veći sukob u Zaljevu", rekao je Guterres na marginama Svjetske konferencije o mladima u Lisabonu. "Svatko od nas mora imati čelične živce."


U četvrtak je iranski projektil oborio dron američke mornarice MQ-4C Triton u južnoj pokrajini Homozgan. Vijest su potvrdili Teheran i Washington, no dok su Iranci tvrdili da je dron letio iranskim zračnim prostorom, Amerikanci su kazali da se radilo o međunarodnom prostoru. Od tada je stanje u Hormuškom tjesnacu sve napetije. Iranci kane poduzeti sve zakonske poteze protiv Sjedinjenih Država koje su poslale špijunski dron u iranski zračni prostor, rekao je Laya Joneydi, iranski potpredsjednik zadužen za pravna pitanja. "Slanje špijunskog drona u iranski zračni prostor vrlo je jasno kršenje međunarodnog zakona i zbog toga razmatramo mogućnost poduzimanja zakonskih koraka protiv Washingtona", rekao je Joneydi, a prenosi iranska novinska agencija Tasnim. Iranski režim planira iznijeti "neosporne dokaze" Ujedinjenim narodima prema kojima je dron ušao u njihov zračni prostor. Istodobno je iranski predsjednik Hasan Rohani od međunarodne zajednice zatražio da poduzme korake kada je posrijedi povreda iranskoga zračnog prostora. "Posljednji u nizu incidenata i ovaj put predstavlja kršenje međunarodnih pravila", rekao je Rohani u nedjelju nakon sastanka u Teheranu s Gabrielom Cuevas Barron, predsjednicom Međuparlamentarne unije.
"Budući da su ignorirali naša upozorenja, bili smo prisiljeni oboriti dron", pojasnio je Rohani dodavši da je ta akcija neosporno obnovila napetosti u Zaljevu.
Hina/D.Pav.
Glavni tajnik UN-a upozorava da je iznimno važno izbjeći "bilo kakav oblik eskalacije" u Zaljevu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike