Svijet
SPOR SA SRPSKOM PRAVOSLAVNOM CRKVOM

Crna Gora i Srbija ulaze u otvoreni sukob zbog SPC-a
Objavljeno 21. lipnja, 2019.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u srijedu da je Crna Gora odlučna riješiti pitanje Crkve i imovine vjerskih organizacija u toj zemlji zakonom kojim je otvorila sukob sa Srpskom pravoslavnom Crkvom, ali da će beskompromisno braniti svoje interese.


Crnogorska vlada u svibnju je usvojila zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njezine neovisnosti 1918., a koji poslije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago. Zakonu se najviše protivi Srpska pravoslavna Crkva koja u Crnoj Gori ima gotovo 700 vjerskih objekata jer se njime predviđa i oduzimanje njezine imovine.


"Crna Gora je odlučna rješavati veoma delikatno pitanje Crkve, pri čemu neće nasjedati na provokacije i suzdržavat će se od daljeg zaoštravanja situacije, ali će beskompromisno braniti svoje interese", rekao je Đukanović na sastanku s veleposlanicima Europske unije u Podgorici.


Đukanović je prije najavio obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne Crkve, čime je praktički najavio obračun sa Srpskom Crkvom u Crnoj Gori. Ta Đukanovićeva izjava, u trenutku dok očekuje usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti, naišla je na oštre reakcije srbijanskih dužnosnika. Posljednja u nizu izjava je ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića koji je u srijedu rekao da je predsjednik Crne Gore "najveći kriminalac u Europi". On je za TV Pink rekao da je najavljeni zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori neprijateljski čin, napad na Srpsku pravoslavnu Crkvu, na srpski narod i državu Srbiju.


"Ovo nam nisu činili ni najljući neprijatelji i država Srbija sigurno će, ako dođe do izglasavanja zakona u skupštini Crne Gore, morati reagirati najžešće... Nad nama u Crnoj Gori vrše identitetski genocid. Ustaše su činile čisti genocid, ubijali nas, a Milo Ðukanović želi izbaciti iz Crne Gore, stare srpske države, sve što je srpsko", rekao je Popović.


Popoviću je odgovorio zastupnik vladajuće Demokratske partije socijalista Nikola Divanović poručujući mu da "svojim činjenjem i riječima ne bruka sebe, nego, prije svega, vladu u kojoj sjedi".


"Ovaj trapavi pokušaj udvaranja svojoj ruskoj centrali samo je opomena kako je bijedan položaj pojedinca, kojemu sve u životu – i posao, i karijera, i imovina - ovisi o stupnju dodvoravanja svojim stranim financijašima i poslovnim partnerima", rekao je Divanović u odgovoru Popoviću. Prije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio molbu crnogorskoj vladi da povuče zakon o slobodi vjeroispovijesti koji, kako je rekao, ‘‘nije dobar za srpski narod te bi njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dviju zemalja‘‘. Crnogorska vlada oštro je odgovorila Vučiću poručujući mu da nikome, pa ni Srbiji, neće dozvoliti da utječe na njezine odluke.


Prije nekoliko dana dugogodišnji pobornik autokefalnosti Crnogorske pravoslavne Crkve, publicist i književnik Rajko Cerović kazao je da je pravi trenutak da se ispravi ‘‘povijesna nepravda‘‘. ‘‘Pojedine eparhije Srpske Crkve u Crnoj Gori nemaju centar u crnogorskoj državi, nego u Hercegovini ili Srbiji. To je iscrtana karta ‘Velike Srbije‘. Srpska crkva najviše zbog toga postoji, to je njezina uloga‘‘, kazao je Cerović u utorak za portal CDM.


Predstavnici Katoličke Crkve u Crnoj Gori još uvijek nisu komentirali prijedlog zakona, a prije je medijima iz Barske nadbiskupije priopćeno da će to ‘‘učiniti kada detaljno prouče dokument.‘‘
Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić kazao je da je dobro što se krenulo s mrtve točke jer je do sada vrijedio zakon iz 70-ih godina prošlog stoljeća.


Hina
"Crna Gora je odlučna rješavati veoma delikatno pitanje Crkve, pri čemu neće nasjedati na provokacije", kaže Đukanović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRPSKI PREDSJEDNIK

Vučić od EU-a traži istinu o trovanju

2

PROSVJEDNICI SE SLIJEVAJU U BARCELONU IZ OKOLNIH GRADOVA

U Kataloniji opći štrajk i prosvjedi

3

OPET TVRDI DA JE BIH U FAZI RASPADA

Dodik: Jedini je izlaz uspostava triju država