Svijet
PRONAĐENA ČETIRI TIJELA NA BRODU

U Budimpešti iz Dunava izvučen potonuli brod
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
Mađarske vlasti u utorak su počele s izvlačenjem olupine broda koji je prije dva tjedna na Dunavu prevozio skupinu južnokorejskih turista te potonuo nakon što ga je udario veći brod, pri čemu je poginulo 28 ljudi.


Četiri tijela pronađena su u plovilu kad ga je dizalica podignula s dna rijeke. Među njima bilo je i tijelo skipera. Brod Hableany potonuo je 29. svibnja, nekoliko sekundi nakon što ga je udario brod Viking Sigyn. Na Hableanyju se tad nalazilo 33 južnokorejskih turista i dva Mađara, članova posade. Samo je sedmero ljudi, svi iz Koreje, preživjelo nesreću. Izvučeni su iz rijeke koja je nabujala zbog teških kiša. Još četiri osobe vode se kao nestale. Mađarske vlasti uhitile su Vikingovog skippera ukrajinskog podrijetla.
Ukrajinski kapetan kruzera, osumnjičen da je skrivio kobni sudar s turističkim brodom na Dunavu prošlog tjedna, upravljao je brodom koji je u travnju imao nesreću u Nizozemskoj, otkrili su u međuvremenu mađarski tužitelji. Tužitelji su također objavili kako je istraga pokazala da je kapetan broda Viking Sigyn "izbrisao podatke s mobitela" nakon sudara 29. svibnja u kojem je poginulo 28 osoba, većinom južnokorejskih turista. Pojasnili su kako je zasad nejasno jesu li ti podaci povezani s nesrećom. Mediji pišu da se u toj nesreći riječni brod Viking Idun sudario s teretnim plovilom na putu iz Atwerpena prema Gentu.H/V.T.
Najčitanije iz rubrike