Sport
KOŠARKA

Trojica “brokera” u Velikoj bili dio reprezentacije
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Nakon drugog kontrolnog treninga znat će se hoće li netko iz regije Istok ići na turnir u Crnu Goru

Tijekom ljetnih mjeseci košarkaši mlađih dobnih kategorija imaju kontinentalne smotre koje se kreću od U-16 pa naviše. No priliku za okupljanje imaju i oni mlađi, a jedno takvo održano je nedavno u Velikoj. Tamo je instruktor HKS-a, Darko Kunce, okupio U-14 selekciju, a među 18 imena koja su odradila četverodnevni trenažni proces, bilo je i mladih košarkaša Vrijednosnice Osijeka.

Tako su priliku boraviti u reprezentativnom okruženju imali Leon Pšihistal, Gabrijel Flanjak i David Czersky-Hafner, a u Stručnom stožeru bio je i njihov klupski trener Marko Mandić, zajedno s još jednim bivšim igračem "brokera", Splićaninom Josipom Glavinićem. Prije dolaska u Veliku, održani su regionalni kontrolni treninzi, a oni koji su "zapeli" Kunceu za oko, dobili su priliku naći se na okupu s vršnjacima iz cijele zemlje.

- Veliko iskustvo i poticaj za dalje, što je u stvari i glavni cilj ovih akcija. Regionalno okupljanje za našu regiju održano je u Osijeku, gdje je instruktor imao na uvid što mogu ponuditi ova godišta. Sva trojica osječkih košarkaša su 2005. godište, znači još vrlo mladi, ali i ovaj poziv veliko je priznanje za njih jer su se našli u društvu onih vršnjaka koji imaju perspektivu. Naravno, ovo je tek početak njihova košarkaškog puta, na kojemu moraju ustrajati ako želje dalje napredovati - kaže Marko Mandić. Osim članova Vrijednosnice Osijeka, u Velikoj je bio i Filip Sivrić, koji je član Slavonskog Broda 1946, a u ulozi fizioterapueta bio je još jedan Osječanin, Danijel Katavić.

- Ova selekcija nije u Velikoj bila potpuna, nedostajalo je još šest-sedam imena, koja bi se svakako našla na širem popisu. Lista bi se stoga trebala kompletirati na drugom kontrolnom okupljanju, koje bi se u lipnju trebalo odraditi u Dubrovniku - kaže Marko Mandić, koji polako sakuplja i reprezentativna trenerska iskustva.

Ona su itekako važna za mlade košarkaše iz Slavonije, koji se tako u ranoj dobi imaju priliku upoznati s pravilima igre koji vladaju u nacionalnoj vrsti. Ova U-14 nema još službenih utakmica i natjecanja, ali to ne znači da će ovog ljeta nedostajati međunarodnih provjera.

Nakon drugog kontrolnog treninga bit će poznati putnici za turnir u Crnoj Gori, a još jedan nastup ova bi generacija trebala odraditi na turniru u Sloveniji. Ostaje vidjeti da li će netko i od klinaca iz Regije Istok naći svoje mjesto na skraćenom izbornikovu popisu. No već i pojavljivanje na širem priznanje je za igrače i njihove klubove.

Nino Benčina
Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

POVRATAK NA STAZU NEKAD NAJBOLJEG SKIJAŠA SVIJETA

Marcel Hirscher skijat će pod nizozemskom zastavom

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike