Učionica
NA EKONOMSKOM FAKULTETU ODRŽANO JUBILARNO PETO IZDANJE POPULARIZACIJSKOGA SIMPOZIJA

„Kružna kreativnost“ zaokružila prethodne izvedbe i 12 sektora kreativne industrije
Objavljeno 17. svibnja, 2019.

Kreativna riznica popularizacijski je simpozij kreativne industrije koji je i ove godine, od 10. do 13. travnja 2019., održan u prostorima Ekonomskoga fakulteta u Osijeku. Krovna tema milenijskoga izdanja bila je „Kružna kreativnost“ kojom su organizatori naglasili važnost kružnoga surađivanja 12 sektora kreativne industrije, recikliranja materijala i programskih sadržaja te su zaokružili sve dosadašnje rizničarske izvedbe.

U pozdravnom govoru na svečanom otvorenju 10. travnja Ana Zrnić, voditeljica projekta, i doc. dr. sc. Ljerka Sedlan König, članica Komunikacijskoga odbora, naglasile su kako se ovogodišnji program sastoji od radionica, okruglih stolova, kazališnih predstava, predstavljanja knjiga te neformalnih druženja i povezivanja. Istaknule su kako je Riznica prvi besplatan simpozij kreativne industrije koji svoja vrata otvara svima zainteresiranima – i profesionalcima i amaterima. Žarište večeri bilo je dodjela Vodikove nagrade namijenjene najboljem izlagaču prošlogodišnjeg simpozija. Za 2015. godinu, kada nagrada još nije bila dodjeljivana, Vodik je odnijela izv. prof. dr. sc. Dunja Degmenčić, dr. med., za predavanje „Kreativni um“. Nagradu za 2018. primile su Dora Radl Ćućić i Ivana Jobst za radionicu „Radioaktivna kreativna bilježnica“, izvedenu u suradnji s 42 rizničara.

Jednu od najposjećenijih radionica drugog dana, „Kazalište u mreži gerila-marketing komunikacije“ vodile su doc. dr. sc. Iva Buljubašić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te Dina Begović i Ana Đapić iz osječkoga HNK. Okrugli stol održan pod nazivom „Superbrands u kruženju kulture“ oko sebe je okružio redatelja nagrađenog hepeninga „Vilijun“ prof. dr. art. Roberta Raponju, autoricu romana prof. dr. sc. Jasnu Horvat, Leu Brezar, prof. dr. sc. Borisa Crnkovića i prof. dr. sc. Milicu Lukić. Važnu ulogu imala je i tribina organizirana pod vodstvom dr. sc. Aleksandra Durmana, naslovljena „Astralni simbolizam vučedolske kulture“ tijekom koje se govorilo o pojavi vučedolske kulture na području istočne Slavonije i Srijema. Drugi je dan obilježila i radionica „In medias res – kruženje informacija posredništvom medija“ koju su održali Tomislav Levak i Snježana Barić-Šelmić, asistenti na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment osječke Akademije. Objašnjene su sličnosti i razlike između tradicionalnih i novih medija, a potom i između medijskih, PR i marketinških kampanja.

Trećega je dana pozornost posjetitelja privukla radionica „Calligraphy and Chinese name“ koju je gošća Yu Yang vodila na engleskom jeziku, a posjetitelji su mogli pisati koristeći se posebnim metodama i alatima. Večernje je sate obilježila Vodikova svečanost, vrhunac Kreativne riznice 2019. gdje je predstavljen roman „OSvojski“ autorice Jasne Horvat, koji njime slavi deset godina književnoga stvaralaštva. Roman prati priču hrabroga i smionoga ratnika Eugena od Savoje te ju isprepleće s poviješću Osijeka. Vodikova svečanost zaokružena je monodramom Ars Eugenium u režiji prof. dr. art. Roberta Raponje prema tekstu Jasne Horvat. Izveo ju je glumac Filip Sever uz skladatelja i pijanista Luke Gotovca, u produkciji izv. prof. dr. sc. Josipe Mijoč. Posljednjega, četvrtog dana održano je „Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije“, nacionalno natjecanje organizirano za sve obrazovne skupine, priređeno po pedagoškim i metodičkim standardima. Svrha je natjecanja bila potaknuti učenike i studente na sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima, poticanje kreativnosti, inovativnosti te kritičkoga razmišljanja.
Iva IŽAKOVIĆ, Ema LUTRING, Josipa MIKOVIĆ
Ukupno više od 14 000 posjetitelja

U proteklih pet godina, koliko se Kreativna riznica održava, organizirano je 387 događanja koje je posjetilo više od četrnaest tisuća posjetitelja. U organizaciji tako velikoga simpozija sudjelovalo je više od 370 rizničara koji su uložili više od 20 800 volonterskih sati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike