Svijet
OPTUŽBE SUSJEDA ZA IZBJEGAVANJE OBVEZA

Denis Zvizdić: Hrvatska treba vratiti imovinu BiH
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ponovo je u petak optužio Hrvatsku da izbjegava ispuniti obveze koje ima prema sporazumu o sukcesiji bivše Jugoslavije i vratiti bosanskohercegovački imovinu koja je na njezinu teritoriju, ali je istodobno istaknuo kako bi želio da se taj problem riješi dijalogom između dvije države, a ne nekom međunarodnom arbitražom. "Zagovornik sam toga da odnose sa susjedima rješavamo dijalogom, ako je potrebno i duže, sve dok ne iscrpimo mogućnosti sudsjedskog dogovora", kazao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

Bio je ipak izričit u tvrdnji da je BiH Hrvatskoj vratila svu njezinu nepokretnu imovinu koja se nalazi na bosanskohercegovačkom teritoriju, ali Hrvatska to nije učinila iako je na to obvezna odredbama sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ. "Nije potreban nikakav novi bilateralni sporazum ili ugovor, kako se to pokušava nametnuti, jer je dovoljan sporazum o sukcesiji", kazao je Zvizdić, istaknuvši kako je Predsjedništvo BiH utvrdilo jasne smjernice što dalje činiti i zadužilo tijela vlasti da rade na rješavanju tog pitanja.

Zvizdić je kazao kako je u regiji općenito potrebno više konkretne suradnje, jer postoje projekti čije bi provođenje svima donijelo korist, a istaknuo je kako je godišnja skupština Europske banke za obnovu i razvoj, koja je ovog tjedna održana u Sarajevu, dala poticaj upravo takvoj suradnji. Cijeli jugoistok Europe, kazao je Zvizdić, kao regija koja se prostire "od Slovenije do Bugarske", ima puno veći potencijal ako države tog prostora zajednički realiziraju projekte poput infrastrukturnih, a to ne treba poistovjećivati ni s kakvim političkim okvirima. "Nije riječ ni o kakvoj novoj Jugoslaviji, nego o jedinstvenom području koje bi se povezalo infrastrukturno i u smislu razmjene radne snage od Slovenije do Bugarske", kazao je Zvizdić. Dodao je kako je apsurdno da se u postojećim okolnostima godišnje na granicama u regiji gubi 30 milijuna sati jer se mora čekati na provedbu administrativnih i carinskih procedura pri prijevozu roba. Kazao je kako je u zajedničkom interesu normalan protok ljudi i kapitala, a potpuno je jasno da sve države zapadnog Balkana ostaju suverene i međunarodno priznate u svojim granicama.

Zvizdićeva je ocjena kako bi i Hrvatska imala koristi od ukidanja kvota za uvoz deficitarne radne snage, što je neizbježno, posebice u ljetnjoj sezoni. Hina
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana