Sport
POČINJE U UTORAK U VINKOVCIMA

Tour of Croatia: Od velike utrke ostalo samo ime
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Utrka počinje u Vinkovcima, a nije poznato kuda će prolaziti ostalih pet etapa

Protekle četiri godine biciklistički Tour of Croatia bio je najljepša razglednica Hrvatske, svjetski sportski i turistički događaj na koji smo svi zajedno mogli biti ponosni - organizatori, domaćini svih šest etapa, ali i sva sela, gradovi, mjesta i zaseoci kojima je utrka prolazila. Hrvatska je imala svjetski poznati sportski događaj koji su TV kamere prenosile u pola svijeta. Gledatelji su uživali u biciklizmu, ali i čarima i ljepotama Lijepe Naše, od Slavonije, preko unutrašnjosti države te Istre, do Dalmacije.


Izgledalo je sve krasno i bajno, a onda je nakon lani došlo do kratkog spoja između Vladimira Miholjevića i Ivana Črnjarića. Njih su dvojica tri godine (posljednju samo Miholjević) zajedno radila u organizaciji velike biciklističke utrku kroz Hrvatsku, no partneri su se razišli, pa od ove godine svaki organizira jednu utrku - imamo Črnjarićev Tour of Croatia od 23. do 28. travnja te Miholjevićev CRO Race, koji je najavljen za početak listopada.


O CRO Raceu još je rano bilo što govoriti, a kako stvari stoje, pet dana uoči početka Tour of Croatia situacija ne izgleda blistavo. Od utrke koja je svake godine podizala letvicu i upisala se kao izvanredan događaj na svjetskoj biciklističkoj karti, čini se, ostalo je samo ime. Nije nam namjera biti "coprnica", ni unaprijed pričati o eventu daleko ispod razine prijašnjih, ali je činjenica da nekoliko dana prije početka utrke, koja je trebala biti svjetski događaj, mnoge stvari nisu jasne.


- Zbog specifične situacije ne bih ništa htio komentirati - kaže Ivan Črnjarić, koji je imao velike planove za Tour, ali čini se da je ambicija bila puno veća od mogućnosti.


Črnjarić je ostao posve zatvoren, nije htio reći što misli pod "specifičnom situacijom", a nije želio otkriti ni kuda će utrka prolaziti. Prvobitna je ideja bila da start prve etape bude u Vukovaru, a cilj posljednje (šeste) u Dubrovniku, no to povezivanje krajnjeg istoka i juga Hrvatske zasigurno se neće ostvariti.


- Start prve etape je 23. travnja u Vinkovcima, a cilj u Osijeku. O ostalih pet etapa ne bih želio govoriti - tajanstven je Črnjarić te je najavio kako će sužbeno predstavljanje utrke biti dan prije cijelog događaja, na Uskrsni ponedjeljak. Jasno, to je prekasno, prijašnjih godina o Tour of Croatia mjesecima unaprijed gotovo se sve znalo.


Poznato je da od momčadi iz najjačeg svjetskog biciklističkog razreda dolazi Trek-Segafredo, ali ne u svom najjačem sastavu. Bit će i hrvatskih biciklista, recimo, Josip Rumac, ali je do informacija doista teško doći, valjda ćemo sve saznati na Uskrsni ponedjeljak.


Tek trebamo vidjeti kako će se utrka sljedećeg tjedna odvijati, ali teško da će Tour of Croatia 2019. ponoviti uspjeh prethodna četiri izdanja. Nekadašnji poznati svjetski biciklist Vladimir Miholjević izgubio je Tour i okrenuo se drugoj utrci te s ekipom za listopad priprema velik biciklistički događaj, čiji bi start trebao biti u Osijeku, a vozio bi se u šest etapa kroz Hrvatsku.


No prvo je na redu Tour of Croatia, početak je predviđen za 23. travnja, a iz više smo izvora čuli da mnoge stvari nisu jasne, sređene, usklađene, dogovorene...


Črnjarić nije negativan, ali nije više ni poletan kao krajem prošle godine, kada je uvjeravao "ništa se ne mjenja, Tour of Croatia se nastavlja i utrka će biti kvalitetna kao prošlih godina".
- Ja se nadam kako će i ovogodišnja utrka biti uspješna, startamo u utorak iz Vinkovaca - zaključio je Črnjarić.
Ivana Liović
Ivan Črnjarić

organizator Toura

Start prve etape je u utorak, 23. travnja, u Vinkovcima, a cilj je u Osijeku. Zbog specifične situacije o ostalom ništa ne bih htio komentirati.

HRVATSKI BICIKLISTIČKI SAVEZ

Nemamo nikakvih informacija o utrci

 

Bivši hrvatski biciklistički reprezentativac Vladimir Miholjević, kao sportski i tehnički direktor tvrtke Top Sports Events, od Toura of Croatia za četiri je godine stvorio vrhunski sportski i turistički (promidžbeni) događaj, no lani je ostao bez utrke. Njegov bivši suradnik Ivan Črnjarić dokazao je da ima intelektualno vlasništvo nad pečatom i na ime Tour of Croatia te je preuzeo pravo na utrku pa je tvrtka Thorax novi organizator Toura, za što je dobio i blagoslov Hrvatskog biciklističkog saveza.


Jučer smo o utrci, koja u utorak starta u Vinkovcima i, prema planu, treba obići cijelu Hrvatsku, pitali predsjednika Hrvatskog biciklističkog saveza Tomislava Zadru, koji nas je pak uputio na organizatora.


- Kad i gdje utrka kreće i kuda će se voziti, najbolje pitajte organizatora. Mi nemamo nikakvih informacija, znate, Tour of Croatia ne organizira Savez, nego privatni vlasnik - poručio je Vinkovčanin Zadro, kojemu mnogi predbaciju da je u situaciji povuci - potegni čvrsto stao uz Črnjarića. Na tom tragu je i njegova izjava od lani, kada je zadovoljno poručio:


- Tour of Croatia je nacionalna utrka, ali mislim da u Hrvatskoj ima prostora za dvije velike utrke. U svakom slučaju, u 2019. očekujem još jaču konkurenciju i više World Tour ekipa na travanjskom Tour of Croatia.


Sada malo drukčija priča, jasno je da će izostati World Tour ekipe, osim Trek-Segafreda, a i puno je neizvjesnosti i upitnika oko ovogodišnjeg Toura, pa Zadro sa žaljenjem poručuje:


- Pokušao sam da Miholjević i Črnjarić ostanu zajedno, ali nije išlo. Jedan kao bivši vrhunski biciklist, drugi kao organizator bili su odličan spoj, njihov rad je bio u zajedničkom interesu Hrvatske i biciklizma. No bili su isključivi u svojim stavovima i nisu mogli zajedno. Na žalost...


Miholjević nije htio puno o travanjskoj utrci, kaže - to je "dijete koje su mi oteli", a on sa svojom ekipom sad priprema vrhunski biciklistički događaj za početak listopada.
- Okrenimo se nečem pozitivnom. Za razliku od nas, Črnjarić je dobio podršku nekih ljudi, koji su stali uz njega i vjerovali da mogu nastaviti našim putem, ali čini se da im je to bio pregolem zalogaj - bio je kratak Miholjević. I. Liović

Možda ste propustili...

NAKON PRVOG PORAZA BROKERA OD KVARNERA 2010

Finalna serija ne trpi ovoliki broj promašaja i nervozu

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

OSMINA FINALA KUPA HRVATSKE U KUGLANJU

Očekivani rasplet za slavonsku petorku, dvojac među osam

Najčitanije iz rubrike