Učionica
DESETO OTVORENO PREDAVANJE U CIKLUSU „SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-U“

O osječkome Klubu hrvatskih književnika i umjetnika i Krleži
Objavljeno 13. travnja, 2019.
U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek 8. travnja 2019. održano je deseto predavanje iz ciklusa otvorenih predavanja naslovljenoga „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“ koji organiziraju Doktorska škola Sveučilišta u Osijeku i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u svrhu popularizacije znanosti i jačanja veza između znanosti, umjetnosti i društva.


U Američkom kutku GISKO-a predavanje naslovljeno „Osječki Klub hrvatskih književnika i umjetnika i Krleža“ održao je izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan s Katedre za hrvatsku književnost Filozofskoga fakulteta Osijek, gdje na preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju predaje većinom kolegije iz polja svojega užeg znanstvenog interesa – dramatologije i teatrologije. Uvidom u ostavštinu Rudolfa Franjina Magjera i osječkoga Kluba hrvatskih književnika i umjetnika Ivan Trojan iznalazi razloge sukoba Kluba s Miroslavom Krležom. Kako je objasnio na predavanju, oni su otisnuti u Krležin polemički članak koji je prvotno objavljen pod naslovom „Pro domo sua“ u „Književniku“ 1930., a dvije godine kasnije i pretiskan u Krležinoj knjizi polemičkih tekstova „Moj obračun s njima“. Osim toga, Trojan je kritički analizirao i preispitao važnost Krležina „Osječkoga predavanja“ iz 1928. godine.
Svjetlana MOKRIŠ
Raspored predavanja

Raspored sljedećih predavanja u okviru ciklusa „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“ može se pogledati na mrežnom sjedištu GISKO-a (http://www.gskos.unios.hr/index.php/sveucilisni-ponedjeljak-u-gisko-u/). Također, raspored se redovito objavljuje u tablici Aktivnosti popularizacije znanosti na posljednjoj stranici svakoga broja Sveučilišnoga glasnika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike