Učionica
AKTUALNE AKTIVNOSTI OSJEČKE PODRUŽNICE UDRUGE ERASMUS STUDENT NETWORK

Tina Kristina Katava sukreirala upitnik za više od 20 000 studenata
Objavljeno 13. travnja, 2019.
ESN Osijek u 2018. godini uspio je predstaviti udrugu i Sveučilište u Osijeku na 13 konferencija diljem Europe

Erasmus Student Network Osijek jedna je od 529 podružnica Erasmus Student Network Internationala, a danas broji nešto više od 20-ak aktivnih članova koji svojim svakodnevnim radom pripomažu širenju dimenzija međunarodnoga života u našoj lokalnoj zajednici.


ESN Osijek primarno se bavi trima ciljanim skupinama: inozemnim studentima koji za svoje razdoblje mobilnosti odabiru Sveučilište u Osijeku kao odredište, lokalnim studentima koji će tek otići na mobilnost te onima koji su završili svoju mobilnost i vratili se u Osijek. Svakoj od ciljanih skupina ESN Osijek stoji na raspolaganju za davanje savjeta, pružanje pomoći te za povezivanje i poticanje interakcije između lokalnih i inozemnih studenata. Osim svakodnevnih druženja s inozemnim studentima na Sveučilištu i organiziranja širokoga spektra aktivnosti za njih, volonterima ESN-a pruža se mogućnost razvijanja vještina, znanja i stavova kroz neformalno učenje. Samo u protekloj godini, uz potporu Sveučilišta u Osijeku – posebice Ureda za međunarodnu suradnju, ESN Osijek uspio je, sa svojim volonterima, predstaviti udrugu i Sveučilište na 13 konferencija diljem Europe. Navedene konferencije u prosjeku traju tri do šest dana i na njima se aktivno bavi zagovaranjem politika za mlade, dijeljenjem dobre prakse rada s lokalne i nacionalne razine kao i predstavljanjem rada ureda za međunarodnu suradnju, sveučilišta i nacionalnih agencija. Za vrijeme konferencija, s dugim radnim danima, volonteri ESN-a nastavili su s raspravama, upoznavanjima i umrežavanjem. Predavači na tim konferencijama često su i predstavnici iz Europskoga parlamenta, Europske komisije te drugih institucija Europske unije. Zahvaljujući potpori Sveučilišta, ESN Osijek uživa status jedne od najaktivnijih zastupljenih podružnica na konferencijama, ali i virtualnim putem.

Istraživanje ESNsurvey

ESNsurvey jedan je od najbitnijih projekata Erasmus Student Networka. Posrijedi je istraživanje koje provode isključivo volonteri ESN-a, a od svojega početka do danas ispunilo ga je više od 100 000 studenata. Svake godine istražuje aktualna pitanja i probleme koji se tiču mobilnosti. Rezultate istraživanja ESN distribuira svim važnim dionicima u visokom obrazovanju i sudionicima programa mobilnosti: Europskoj komisiji, nacionalnim agencijama Erasmus+ programa, visokoobrazovnim institucijama i svim organizacijama čiji je rad vezan uz temu studentske mobilnosti. Sama pitanja za ESNsurvey kao i njegovu cjelokupnu promociju, vođenje istraživanja te koordinaciju projekta kreira i sastavlja peteročlani tim. Tih pet volontera na osnovi njihovih kvalifikacija i prijava bira međunarodni ured u Bruxellesu na mandat od godinu dana, a ove je godine jedno mjesto pripalo upravo bivšoj predsjednici Lokalnoga odbora ESN-a, sadašnjoj nacionalnoj predstavnici ESN-a Hrvatska Tini Kristini Katavi. To joj je mjesto dodijeljeno zbog stečenoga znanja u pogledu ovogodišnje tematike ESNsurveyja, a to je „Active Citizenship and Erasmus students“. Tema ovogodišnjega ESNsurveyja vezana je uz osjećaj građanstva u političkim, građanskim i društvenim dužnostima i istražuje te poveznice s programom Erasmus+ i drugim oblicima mobilnosti.


Imati priliku raditi s još četirima osobama koje će stvoriti upitnik namijenjen više od 20 000 studenata iznimno je velik izazov iza kojega stoji mnogo učenja, rada i odricanja. Za stvaranje kvalitetnoga upitnika sa 60-ak pitanja koja upućuju na bitne aspekte i rezultate programa Erasmus+ i drugih oblika mobilnosti bili su potrebni mjeseci rada kroz koje se ponajviše usavršava organizacija vremena i rad s nepoznatim ljudima u timu. Tina Kristina Katava u svrhu je kreiranja upitnika bila pozvana na savjetodavni sastanak u Bruxelles na kojem se imala prigodu susresti s više predstavnika europskih institucija koji su tim upoznali i savjetovali te iščekuju njihove rezultate. Cjelokupan produkt dosadašnjega rada nalazi se u upitniku koji je pušten u opticaj početkom ožujka i mogu ga popuniti svi studenti koji imaju doticaj s nekom vrstom mobilnosti, a čak i ako ju sami nisu doživjeli.
Rezultati upitnika

Osječka podružnica ESN-a i Sveučilište u Osijeku tako će, sudjelovanjem Tine Kristine Katave na projektu europskih razmjera, biti još prepoznatljiviji. Pomoću rezultata upitnika pokušat će se istražiti poveznice između inozemnih iskustava mobilnosti i aktivnoga građanskog angažmana studenata. Pokušat će se odgovoriti na pitanja kao što su: „Koji su to posebni aspekti aktivnoga građanstva stečeni za vrijeme mobilnosti?“; „Utječe li mobilnost na mišljenje studenata o Europskoj uniji kao subjektu koji financira program Erasmus+?“; „Kakvi su glasački stavovi studenata?“ te „Kako svi ti elementi međusobno djeluju?“. Pomoću rezultata upitnika također se želi razumjeti razlika između tih studenata i onih koji nikada nisu imali priliku sudjelovati u Erasmus+ programu. Sva pitanja, odgovori više od 20 000 studenata i rezultati toga upitnika bit će objavljeni u posebnoj knjizi na čijim će koricama stajati i imena kreatora toga upitnika.
Tina Kristina KATAVA
Više od 16 000 volontera

ESN pokušava ohrabriti svoje volontere da se upuste u nove izazove i prijavljuju na otvorene pozive unutar njegove mreže kako bi svojim radom doprinijeli razvitku i boljitku studenata i ESN-a. Organizacija se trudi održavati uspješnu zastupljenost na svim razinama svoje mreže – lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj. Treba napomenuti kako mreža ESN-a broji nešto više od 16 000 volontera, od kojih je 250 iz Hrvatske.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike