Učionica
ZAVRŠEN 12. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠNIH AKADEMIJA DIONIZ

Predstave, radionice, predavanja i performansi na temu „Igrom do tijela“
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Od 27. do 31. ožujka 2019. Đakovo je bilo domaćinom 12. po redu Dioniza, Međunarodnoga festivala kazališnih akademija, održanom u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Grada Đakova.

Ovogodišnji Dioniz, pod vodstvom umjetničkoga voditelja izv. prof. dr. sc. Lea Rafolta, s temom „Igrom do tijela“, bio je posvećen somatskim procesima u kazališnom procesu i iskustvima koji proizlaze iz takvoga tjelesno-impostiranog kazališnog čina. Nastojalo se ovim Dionizom reafirmirati i, usto, analizirati tjelesno kazalište u svim mogućim aspektima, od dramaturgije tijela, plesnih formi, fizičkoga ili neverbalnoga kazališta, transkulturalnosti glume, body art formi i performansa i slično, i u praktičkom (umjetničkom) i u teorijsko-znanstvenom smislu.

Pet dana Festivala donijelo je sedam predstava, pet radionica koje su svakodnevno održavane, srednjoškolske radionice u đakovačkoj gimnaziji te dva izvrsna predavanja Ranka Rajovića i Bojana Jerbića. Osim toga, građani Đakova i svi posjetitelji Dioniza imali su prigodu vidjeti i nekoliko performansa, poput onoga već ranije održanoga u Osijeku pod nazivom „Tijelo migranata“ kao i glazbeni performans „De profundis“ u izvedbi doc. art Mije Elezović. U okviru Festivala otvorena je i izložba studenata ilustracije i animacije Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani pod nazivom „Razgovorljive slike“. Veliku je pozornost izazvao i okrugli stol s temom „Tijelo u izvedbi: suvremene perspektive“ kojim je Dioniz okupio poznata hrvatska i europska, ali i svjetska imena kao što su Borut Šeparović, Žak Valenta, Irena Bočkaj, Matija Ferlin, Alen Čelić, Siniša Labrović, Bruno Isaković, Irma Omerzo i mnogi drugi.

Na ovome Dionizu, uz osječku Akademiju za umjetnost i kulturu, sudjelovale su i akademije iz Zagreba, Splita, Novoga Sada, Freiburga, Linza, Lodza i Ljubljane te mnogi pojedinci, slobodni umjetnici poput Tomasza Rodowicza. Nagradu za najbolju predstavu dobila je Akademija iz Freiburga (Freiburger Schauspielschule) za naslov „Animal farm“.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike