Svijet
AM, TE RE INTIBUS REM. LABO. UT AD ET PLANDELLAUT QUE EOSIOPOPUBLIUM INATU VID

Britanska policija nakon sedam godina uhitila Juliana Assangea
Objavljeno 11. travnja, 2019.

Londonska policija uhitila je u četvrtak ujutro osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je prije gotovo sedam godina dobio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil, prenose britanski mediji.


"Juliana Assangea (47) uhitili su u četvrtak, 11. travnja, policajci Metropolitanske policije u ekvadorskom veleposlanstvu", priopćila je policija. "On je odveden u pritvor u policijsku postaju u središtu Londona, gdje će biti do izlaska pred Westminsterski sud."


Dodaje da je ekvadorska vlada ukinula Assangeu azil i da je ekvadorski veleposlanik osobno pozvao policajce u veleposlanstvo.


Ekvador je ukinuo diplomatski azil Assangeu zbog opetovanog kršenja međunarodnih konvencija, izjavio je prethodno ekvadorski predsjednik Lenin Moreno. On je rekao kako je Ekvador dobio britanska jamstva da Assange neće biti izručen u zemlju koja bi mu mogla izreći smrtnu kaznu. WikiLeaks, pak, tvrdi da je Ekvador ilegalno ukinuo azil Assangeu, koji je gotovo sedam godina proveo u veleposlanstvu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, i time prekršio međunarodno pravo. Assange je uhićen na zahtjev švedskog tužiteljstva koje ga godinama želi ispitati zbog navodnog seksualnog zlostavljanja. Švedske vlasti optužuju ga prema jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, prema dvije točke za seksualni napad i prema jednoj točki za silovanje, a sve to počinio je navodno u kolovozu 2010. Assangeov odvjetnik rekao je da će se boriti protiv izručenja Švedskoj. Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u iduća tri tjedna. Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla biti moguća izručenja i u druge zemlje, uključujući SAD, navodi Guardian. Assange je pripremio videoizjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tijekom dana.


Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid o uhićenju se javio na Twitteru. "Sedam godina nakon što je ušao u ekvadorsku ambasadu mogu potvrditi da je Assange u pritvoru", napisao je zahvalivši Ekvadoru na suradnji. Sudit će mu se u Britaniji.


Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno objavio je na Twitteru da je "Ekvador povukao status o azilu Julianu Assangeu nakon opetovanih kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola. Moreno je također priopćio da je primio britansku garanciju da Assange "neće biti izručen u zemlju u kojoj bi mogao dobiti smrtnu kaznu", prenosi Reuters. To se, prema svemu sudeći, odnosi na SAD, gdje je smrtna kazna legalna, ali i gdje bi Assange mogao biti optužen za teška kaznena djela zbog curenja povjerljivih vojnih i državnih dokumenata.
Osnivač WikiLeaksa u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nalazio se od 2012. godine. Njegov odnos s ambasadom pogoršao se u posljednjih nekoliko godina, a Ekvador mu je prošle godine ukinuo internet. H/V.T.


Vuk Tešija
Lenin Moreno

Ekvadorski predsjednik

Ekvador je povukao status o azilu Julianu Assangeu nakon opetovanih kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola. Primili smo britansku garanciju da Assange neće biti izručen u zemlju u kojoj bi mogao dobiti smrtnu kaznu.
Poziv na solidarnost
Centar za istraživačko novinarstvo (CIJ) odmah se oglasio i priopćio kako s velikom zabrinutošću promatra uhićenje Juliana Assangea. "Wikileaks materijal iz Iraka, Afganistana i drugdje postao je jedinstven, neprocjenjiv resurs za istraživačke novinare i znanstvenike diljem svijeta. Njegove inovacije - od prekograničnog, suradničkog izvještavanja do sustava za sigurna, anonimna curenja - postale su standard u gotovo svim glavnim medijima na svijetu", stoji u priopćenju. "Gospodin Assange zaslužuje solidarnost zajednice istraživačkih novinara. Svijet sada gleda", priopćili su.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike