Kultura
"TRAGOVI" DO 3. TRAVNJA U KOPRIVNICI

Nemam tremu, ali nisam baš ni posve ravnodušna
Objavljeno 25. ožujka, 2019.
Lani Ključarić jedna od najljepših pohvala stigla je od jedne gotovo slijepe gospođe, koju su oduševili njezini crteži

Kada je u rujnu 2017. u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti otvorena izložba Tragovi Lane Ključarić, među publikom su bile i kustosice Galerije Koprivnica i poželjele ju ponuditi svojim sugrađanima. U suradnji s višom kustosicom Valentinom Radoš, koja je izložbu postavila u Osijeku, Tragove 37-godišnje osječke akademske umjetnice (s diplomom riječke Akademije primijenjenih umjetnosti) Koprivničani mogu pogledati do 3. travnja.

Izložbe iz galerije u galeriju, grada u grad, države u državu mogu otputovati i na ponudu matične kuće, ali i na poziv. To drugo nekako više laska i umjetniku i kustosu i galerijskoj kući.

- Prijenos izložbe dogovoren je još 2017. na mojoj samostalnoj izložbi u Osijeku, prilikom posjeta kustosica iz Galerije Koprivnica.

Dobar je osjećaj znati da se imaš priliku svojim radovima predstaviti i drugoj publici koja nije upoznata s tvojim radom. I naravno, dobiti takvu ponudu je odlično jer ti se odmah pojednostavljuje proces, samo se prenosi izložba bez apliciranja na natječaj, čekanja odgovora itd. - zadovoljna je Lana Ključarić ne samo prijenosom nego i reakcijama publike na otvorenju. Stizale su, dodaje, samo pohvale.

- Naravno, ljudima je uvijek fascinantan takav način sjenčanja kemijskom olovkom. Mislim da su zaista vidjeli nešto novo i drukčije - bila je pod dojmom Lana Ključarić, posebice što se na otvorenju pojavila i jedna gotovo slijepa gospođa, što je na umjetnicu, ali i kustosicu i svu publiku ostavila poseban dojam.

- Na izložbi se pojavila jedna slijepa osoba. Kako mi je Valentina kasnije rekla, vidi samo mali postotak i to iz blizine, nema periferni vid i ne vidi boje, ali je uspjela razaznati detalje na mom radu, crne plohe i zasjenčana mjesta te se oduševila, kako je rekla, "svjetlom koje izbija iz mojih radova." Valentini je i pokazivala detalje koje je vidjela, sjećam se da je Valentina ostala oduševljena. Valentina ju je dovela do mene te mi je iskreno zahvalila na tom iskustvu. Bila je to divna pohvala, jedna od najljepših koje sam dobila - doznali smo od Lane.

Kako je svako otvorenje izložbe, posebice premijerno, na neki način ‘razotkrivanje‘ javnosti, pitali smo ju ima li tremu, no kratko je to opovrgnula riječima da nema, jer je već godinama u tom poslu pa otvorenja prođu bez veće treme, no nije ni ravnodušna, priznala je na kraju.

Iako je do zatvaranja njezine izložbe u Koprivnici ostalo još desetak dana, za sada još nema novih planova. Bar ne fiksno dogovorenih, dodaje tajanstveno Lana Ključarić.

Na pitanje ima li što novo u njezinu atelijeru, kroz smiješak kaže da "se uvijek nešto novo radi, ali neke su ideje tek u začetku pa još o njima ne bih govorila."

U ovoj priči osoba koju se nikako ne smije izostaviti kustosica je Radoš.
- Gostovanja izložbi uobičajena je i nama vrlo dragocjena međumuzejska praksa koja je višestruko korisna - mi svoje projekte predstavljamo u drugim sredinama i tako promoviramo MLU i Osijek, a s druge strane u drugim i često manjim sredinama upotpunimo njihove likovne programe. S Koprivnicom surađujemo već nekoliko godina. Ja sam kao kustosica bila pozvana biti članicom žirija za Drava Art Biennale 2017., kada je ta lijepa priča gostovala i kod nas u Osijeku u ljeto 2018. Svakako se nadamo nastavku te suradnje, posebice što sam i ove godine pozvana biti članicom stručnoga žirija za DAB 2019. Što se tiče Lanine izložbe, kustosice MGK-a - Maša Zamljačanec i Helena Kušenić - posjetile su Osijek i naš muzej u jesen 2017. kada je Lanina izložba bila postavljena i odmah im se svidjela te su izrazile želju predstaviti je i u Koprivnici, i od tada smo planirale gostovanje. Mislim da su te suradnje između gradova jako važne - za nas koji produciramo projekte da ga što više ljudi vidi, a za sredinu u kojoj gostujemo imamo priliku predstaviti naše autore i autorice - i obrnuto, naravno - zaključuje viša kustosica Valentina Radoš.


Narcisa Vekić
Izložbeni prostor u središtu grada
Izložba "Tragovi" zaista je lijepo postavljena u Galeriji Koprivnica Muzeja grada Koprivnice. Izložbeni prostor u središtu je grada, u sastavu muzeja i svi su radovi s osječke izložbe prezentirani. Bilo nam je uistinu lijepo i zahvaljujemo koprivničkim kolegama na pozivu, koji su baš na Dan žena htjeli predstaviti mladu autoricu i tako obilježiti taj datum, napominje Valentina Radoš, viša kustosica MLU-a Osijek, koja je zaslužna i što se Lana Ključarić prije više od godinu i pol prvi put rodnom Osijeku predstavila u ovoj galerijsko-muzejskoj ustanovi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike