Sport
TAEKWONDO

Šimon i Čopčić osvojili bronce
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Tijekom meča Osječanina Zahirovića elektronika je doslovce poludjela, bez ikakvoga razloga bilježeći bodove suparniku

U dvorani Sutinska vrela, u zagrebačkom Podsusedu, održan je 13. međunarodni taekwondo turnir Feniks Budo sport kup. Na turniru se okupilo oko 450 natjecatelja iz 51 kluba, a uz predstavnike iz Hrvatske sudjelovali su i borci iz Slovenije. Natjecanje se održalo u svim dobnim kategorijama u borbama, formama i kicku (udaranje u vreću s elektronskim oklopom). Ujedno je to bio kriterijski turnir za juniorsku reprezentaciju Hrvatske, Zagrebačkog taekwondo saveza za sve uzraste te kriterijski turnir za tehničku reprezentaciju.

Nastupili su ponovno i članovi taekwondo klubova Osijek i Sajnami iz Vinkovaca. Osječane je predstavljalo četvero natjecatelja. U konkurenciji juniorki nastupila je Ana Pešikan (- 52 kg), a kod juniora Marko Šimon (- 55 kg), Filip Zahirović (- 59k g) i Patrik Grgić (+ 78 kg). Ana Pešikan u borbi za medalju odradila je odlično prve dvije runde protiv Tonke Lepen iz Zaprešića. Na početku treće runde rezultat je bio izjednačen, ali se dogodila jedna sumnjiva odluka sudaca, kada je Tonka hrvačkim zahvatom bacila Anu na pod, a Osječanka je dobila opomenu zbog padanja iako je opomenu trebala dobiti suparnica, koja je tako povela. Trener Damir Zahirović zatražio je video replay, ali se na snimci nije najbolje vidjelo šta se dogodilo, tako da su taj zahtjev i korekcija sudačke odluke odbijeni. Ana potom kreće na sve ili ništa i tu se otkriva, što protivnica vješto i spretno koristi i dolazi do pobjede. Sporna situacija dogodila se i u borbi Filipa Zahirovića, ali ovaj put ne zbog sudaca, nego zbog elektronike. Naime, pri rezultatu 2:1 za Filipa, naglo su se, bez ikakve akcije, počeli dizati poeni za Filipova protivnika Petra Šolića iz omiškog Gusara i u sekundi je bilo 2:11, na što je trener Damir tražio video replay pa su suci skinuli deset poena. Na žalost, to je vidio i protivnički trener te je tražio aktivnost svog borca, pa se za svaki udarac događalo slično, da skoči više bodova od predviđenog i da se nakon pregledavanja snimki kada je noga bila blizu tijela priznaju poeni bez obzira na snagu i realnost udarca. Tako je Filipov protivnik došao do relativno lagane i uvjerljive pobjede od 22:2, uz skinutih gotovo 40 bodova, iako je stvarni omjer rezultata bio znatno bolji. U borbi za medalju izgubio je i Patrik Grgić, koji je tek prešao u juniore, od Nevena Sente iz zagrebačkog Susedgrad Sokola s rezultatom 16:1. Marko Šimon u borbi za medalju pobijedio je predstavnika zagrebačke Dubrave Ivana Matića sa 23:17, a u borbi za finale izgubio sa 27:24 u samoj završnici, pa se zadovoljio brončanom medaljom i prvim bodovima u borbi za reprezentaciju. Bodove za juniorsku reprezentaciju dobio je i sajnamijevac Fran Čopčić. Osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 63 kilograma. Kod mlađih kadeta Borna Dujić osvojio je srebrnu medalju, a kod kadetkinja Mia Fernbach nakon uvjerljive pobjede zaustavljena je u borbi za medalju te se plasirala na peto mjesto. Nastupio je i Karlo Šarčević. Juniore čekaju još dva izborna turnira. Prvi je na rasporedu 6. travnja u Zaprešiću, a drugi 16. lipnja u Splitu.

Krešimir Lacković
NAŠIČANI USPJEŠNI U SV. IVANU ZELINI
Članovi Taekwondo kluba Našice sudjelovali su u Sv. Ivanu Zelini na međunarodnom turniru. U konkurenciji od 200 natjecatelja natjecala su se 24 Našičanina u borbama, kicku, formama i paradisciplini. U kicku pod vodstvom Marija Anđelića osvojili su četiri zlatne, dvije srebrne i četiri brončane medalje te im je pripao pehar za prvo mjesto u kicku. U formama pod vodstvom Branka Leša osvojena su četiri zlata, dva srebra i tri bronce te pehar za ukupno drugo mjesto. Ekipu u borbama predvodile su Ana Kalman i pomoćnica Matea Begić. Našičani su osvojili četiri zlata i srebra te dvije bronce, kao i pehar za prvo mjesto u kategoriji limača. Ukupno je TKD Našice osvojio drugo mjesto.
Juniore u borbi za reprezentativni dres čekaju još dva izborna turnira, 6. travnja u Zaprešiću te 16. lipnja u Splitu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike