Svijet
POLICIJA ISTRAŽUJE MOTIVE

Ubojica iz Utrechta ostavio pismo
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Nizozemska policija objavila je u utorak da je pronašla pismo koje upućuje na mogući teroristički motiv pucnjave u Utrechtu u ponedjeljak. Naoružani napadač ubio je tri osobe u tramvaju, a još pet ih je ranio. Sigurnosne snage uhvatile su ga nakon sedmosatne potjere i nalazi se u pritvoru. Pismo je pronađeno u automobilu kojim je pobjegao, objavila je policija u utorak te dodala da se prikupljaju drugi dokazi koji upućuju na terorizam. "U ovom trenutku ozbiljno se razmatraju teroristički motivi napada", rekao je tužitelj u izjavi navodeći "prirodu pucnjave i pismo pronađeno u automobilu". Istražitelji međutim još ne isključuju druge moguće motive. Postoje nagađanja da je ubojica možda poznavao žrtve, no policija kaže da nema "izravne povezanosti" između glavnoosumnjičenoga i ubijenih. Osim glavnoosumnjičenog, 37-godišnjeg Turčina Gokmena Tanisa, policija je pritvorila još dva muškarca u dobi od 23 i 27 godina. Napadač je u tramvaju ubio 19-godišnju djevojku i dva muškarca u dobi od 28 i 49 godina. Tri osobe koje je ranio, u dobi od 20 do 74 godine, u kritičnom su stanju. Na vladinim zgradama diljem Nizozemske zastave su na pola koplja u počast žrtvama.
Drugi osumnjičeni uhićen je zbog povezanosti s napadom, no još se ne zna koliko je upleten u napad. Isto vrijedi i za uhićenoga trećeg osumnjičenika. Nisu objavljeni detalji te se stupanj upletenosti osumnjičenih još ne zna, objavio je nizozemski dnevnik Telegraaf. Nizozemsko ministarstvo unutarnjih poslova i utreška policija rekli su da se sada treba utvrditi je li Tanis bio motiviran terorizmom ili privatnom svađom. Tanis je otprije poznat nizozemskim vlastima, reklo je ministarstvo. "Dokažu li se teroristički motivi, privatna svađa kao motiv bit će isključena", reklo je ministarstvo. Osumnjičeni ima poduži dosje, navode nizozemski mediji, od krađe u trgovinama i oštećenja imovine do pokušaja ubojstva 2013. Prije dva tjedna Tanisu je počelo suđenje za silovanje. H
Napad usmjeren na ženu?
Svjedok je za nizozemske medije rekao kako se čini da se napadač posebno usmjerio na jednu ženu. Žena je bila na zemlji, ljudi su joj pomagali, rekao je svjedok Daan Molenaar. Kazao je da je vidio naoružanog čovjeka koji je trčao prema skupini ljudi. "Izgledalo je kao da je želi ponovno napasti, nju ili ljude koji su joj pomagali", dodao je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana