Učionica
STUDENTI AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU SUDJELOVALI U NOĆI MUZEJA 2019.

Realizirali izložbu „Bure baruta 8“ u Galeriji Kazamat i promovirali izloške u Muzeju likovnih umjetnosti
Objavljeno 19. ožujka, 2019.

Brojne studentice i studenti Akademije za umjetnost i kulturu bili su izravno (kao sudionici ili volonteri) ili neizravno (kao posjetitelji) uključeni u događanja u okviru tradicionalne Noći muzeja 2019., organizirane 1. veljače u mnogim hrvatskim pa tako i u osječkim muzejskim i galerijskim ustanovama.

Navedene večeri tako je u Galeriji Kazamat organizirano iznimno posjećeno otvorenje izložbe „Bure Baruta 8“ na kojoj su bili predstavljeni radovi troje mladih umjetnika – Darija Brkića, Vinka Vidmara i Josipe Stojanović – koji su pohađali ili još uvijek pohađaju osječku Akademiju. U realizaciji izložbe sudjelovali su studenti 3. godine preddiplomskoga studija, smjera Knjižničarstvo, koje je predvodio asistent Mario Matoković u sklopu kolegija Izložba u knjižnici. Cilj je izložbe bio uputiti na postojanje mladih, kvalitetnih i školovanih umjetnika te upoznati javnost i struke s njihovim radom i djelovanjem što je i koncept cijeloga ciklusa „Bure Baruta“. Izložba je trajala do 17. veljače 2019.

U Noći muzeja ostvarena je i suradnja između Odsjeka za kulturu i kreativne industrije Akademije te Muzeja likovnih umjetnosti Osijek. Petero studentica i studenata druge godine diplomskoga studija, smjera Kulturalni menadžment, u okviru praktičnoga dijela kolegija Menadžment muzeja i izložbi (mentori dr. sc. Igor Mavrin, poslijedoktorand i asistent Tomislav Levak) uključili su se u bogat program MLU-a 1. veljače. Osmislili su i realizirali atraktivan i suvremen program koji se sastojao od rješavanja kviza znanja/nagradne igre putem internetske poveznice ili QR koda, utvrđivanja i mjerenja emocija lica pomoću aplikacije, računala i velikoga televizora te razgledanja pomoću VR (Virtual Reality) naočala (u suradnji s osječkom tvrtkom Culex), a sve je bilo vezano uz tada aktualnu izložbu 26. Slavonski biennale – Ravna ploča. Uz to, aktivno su se uključili u promociju programa Noći muzeja u MLU-u putem društvenih mreža, a njihove su ideje bile pravi hit te večeri/noći među brojnim posjetiteljima.
Tomislav Levak
Brkić, Vidmar i Stojanović

Dario Brkić predstavio se grafikama na kojima je pomoću tehnike dubokoga tiska (aquatinte i mekoga voska) prikazao motive svjetla i sjene te njihove međusobne odnose. Vinko Vidmar predstavio se s dvama radovima: prostornom instalacijom „20. studenog 2016.“, tematski usko vezanom uz područja traume i ljudskoga gubitka uzrokovanih ratom te videoradom „17. studenog 2017.“ u kojem vizualno prikazuje čišćenje šrapnela koji imaju simboličko značenje. Josipa Stojanović prikazala je rad „I will be good... I will share my colours“ za koji je inspiraciju pronašla u situaciji između dvaju umjetnika: Stuarta Samplea i Anisha Kapoora. Njezin se rad sastoji od triju gipsanih odljeva biste umjetnika u prirodnoj veličini koje su cijelom površinom prekrivene fluorescentnim „marker“ bojama – zelenom, žutom i rozom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike