Svijet
13 GODINA OD SMRTI ZAČETNIKA RATOVA 90-IH

Slave Miloševića jer nije osuđen za genocid
Objavljeno 12. ožujka, 2019.
Režimski mediji u Srbiji pišu hvalospjeve Slobodanu Miloševiću u povodu 13. godišnjice kako je umro u pritvoru u Scheveningenu za vrijeme suđenja pred haaškim tribunalom, gdje je bio optužen za najveće ratne zločine na prostoru Hrvatske, BiH i Kosova. Presudu nije dočekao, pa ima mišljenja kako namjerno nije uzimao lijekove koji su ga održavali.


- Nije osuđen za zločin i genocid. Nije svoj narod i otadžbinu opteretio ovjerenim pečatom krivnje. Nema tog pečata! – likuju režimske Večernje novosti u podužem tekstu naslovljenom "13 godina od smrti bivšeg predsjednika: Milošević prvi upozorio na zlo koje prijeti svijetu" jer, tvrdi ovaj list, "njegova proročka upozorenja tek se otvaraju i sve je više onih koji u mozaiku njegove borbe slažu pločice koje ga oslobađaju bilo kakve krivnje. Sve je više onih koji su spremni posvjedočiti da je svoj život uložio u obranu Srbije, njezina naroda i – vlastitog".


Milošević je, u postupku u Haagu, "briljirao" i "njegova obrana je zaokupila milijune televizijskih gledatelja diljem svijeta" te je "potpuno razotkrio interese velikih sila u prekomponiranju zapadnog Balkana prema sferama utjecaja moćnika". U Požarevcu, gdje je u dvorištu obiteljske kuće pokopan, okupili su se članovi tamošnje Srpske radikalne stranke.
- Zaboravljena je činjenica da je Slobodan Milošević više puta bio biran na neposrednim izborima. Odaje se počast onima koji za Srbiju nisu učinili ništa dobro, a mnogo toga lošeg, poput Zorana Đinđića - rečeno je na ovom skupu. M.F.
Najčitanije iz rubrike